Lázár földeket és autót vett tavaly

Mától nyilvánosak a parlamenti képviselők és a köztársasági elnök tavalyi vagyonnyilatkozatai. Ezekből szemléztünk.

Novák Katalin köztársasági elnök 10 millióval lett szegényebb egy esztendő alatt, így az államfő bankszámláján lévő összeg, most 31 millió forint, annyi amennyi két éve is volt. Egyik lakását havi 200–500 ezer forintért adta bérbe, de a pontos összeg nem derül ki a vagyonnyilatkozatából. Több ingatlannal is rendelkezik Budapesten, Szegeden és Balatonlellén, járműve nincs, ahogy tartozása sem. Nem kap díjazást a Családbarát Alapítvány vezetéséért. Köztársasági elnökként a havi jövedelmét nem kellett feltüntetnie, de a jogszabályok szerint ez havi 5.2 millió forint, s ez akkor is jár majd neki, ha már nem ő lesz a köztársasági elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök 10 milliós takarékbetéten osztozott (november 1-jén) feleségével, 4 millióval kisebb összeggel, mint egy évvel korábban. A miniszterelnöki fizetése bruttó 4,17 millió forint, plusz jön még hozzá a bruttó 1,54 milliós képviselői tiszteletdíja, azaz havonta összesen bruttó 5,7 millió forint volt a járandósága tavaly. A pártelnöki munkát térítésmentesen végzi, Könyvkiadásból származó honoráriumként a 200 és 500 ezer forint közti sávot ikszelte be.

A miniszterelnök vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy továbbra is megvan a felcsúti háza és a 233 négyzetméteres Cinege utcai lakása – utóbbinak csak felerészben a tulajdonosa. Autója, jachtja, repülőgépe, helikoptere és egyéb ingósága még mindig nincs, mint ahogy egyetlen céghez sincs köze. A hatvanpusztai birtokon nem tüntette fel, sajtóhírek szerint azért, mert annak tulajdonosa az édesapja, Orbán Győző.

Lázár János építési és közlekedési miniszter, a vásárhelyi és makói választókerület országgyűlési képviselője tavaly négy termőföldet is vásárolt, körülbelül 25 hektár nagyságban Vásárhely környékén, így a mostani vagyonnyilatkozatában már 43 ingatlant tüntetett fel köztük budapestit és mádit is, de még mocsara is van. Egy Mini Cooper személyautót, egy lízingelt Land Rover terepjárót és egy tavaly óta lízingelt Audi A6 Allroad kocsit tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Lázár az, aki a parlamenti képviselők közt a legtöbb (bevallott) földdel rendelkezik. Továbbra is megvan neki egy meg nem nevezett kézirata, illetve gróf Széchenyi Zsigmond 2011-ben vett egykori karosszéke. Festménygyűjteményét folyamatosan gyarapítja. Takarékbetétben 22 milliót tart, pénzintézeti követelése 12 millió. Van egy 12 milliós személyi kölcsöne, egy 24 milliós beruházási hitele, és egy majd 20 milliós lizingje, magánszemélyeknek 40 millióval tartozik.

100 százalékban tulajdonosa a Romániában bejegyzett Conditor Srl-nek, 40,9 százalékban a batidai vadászkastélyt birtokló Grosswiese Befektetési Zrt-nek, illetve 10 százalékban a Divatcsarnok Projekt Zrt-nek. Ezektől vagyonnyilatkozata szerint nem kap díjazást.

Rogán Antal 271 millió forintos megtakarítást vallott be, azaz egy év alatt 26 millióval növelte a vagyonát. Megtakarításából 65 millióért állampapírokat vásárolt. Tavaly csak 1 milliót törlesztett adósságából így már csak 14,9 millióval tartozik egy meg nem nevezett magánszemélynek. Találmánya után tavaly összesen 204 millió forintot kapott.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és KDNP elnök vagyona 2 millió forinttal gyarapodott, tavaly 8 millió forintja volt, most meg 10. Nagyobb értékű ingóságok közé sorol néhány, születése óta családi ajándékként birtokolt antik bútort.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 46 millió forintos befektetési jegyet vett, egy évvel korábban még csak 3 milliót tartott értékpapírban. Az évekkel ezelőtt a szüleitől kapott 30 millióból semmit sem törlesztett. A bankszámláján 16 millió forintot tüntetett fel, egy 10 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vagyona is csökkent tavaly. tavalyelőtt 90 milliót tartott állampapírban tavaly ebből 80 millió kivett.

A képviselők egyébként azt írhatnak be a vagyonnyilatkozatukba, amit csak akarnak, nincs következménye ha valaki kifelejt belőle valamit. A dokumentumokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a családtagjaik nyilatkozata sem nyilvános.

Gyurcsány Ferenc egy 50 négyzetméteres pápai társasház tulajdonosa, és felerészt tulajdonosa egy kötcsei lakóháznak, de van egy budapesti beépítetlen telke is. Értékpapírban 18,3 milliót tart, körülül 650 milliós pénzintézeti követelése, és 57 milliós bankhitele van. Tulajdonosa az Altus Portfólió Kft-nek.

Lázár Jánosvagyonnyilatkozatvásárhelyi hírek