Lázár-Csányi: egy megbékélés története

Lázár 2015-ben még arról beszélt az Indexnek adott interjúban, hogy nem tüntette volna ki Csányi Sándort, akit 2013-ban az ország első számú uzsorásának nevezett. Ma már együtt ülnek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet irányító alapítvány kuratóriumában.

Csányi Sándor Lázár Jánossal folytatott szócsatáiból közölt ma összeállítást az Index.

Csányi szerint Lázárral még 2006 körül romlott meg a viszonya, amikor Lázár Hódmezővásárhely polgármestere volt. Részleteket nem mondott, arra hivatkozva, hogy az már banktitok, csak annyit árult el, hogy az önkormányzat és az OTP viszonya lett valami miatt feszült. Hozzátette, Lázárral személyesen csak 2009-ben találkozott – írta az Index 2013-ban, ami talán a legnehezebb év volt a kapcsolatukban.

Csányi beperelte Lázárt, amiért uzsorásnak nevezte a bankvezért. „Hiszek az igazamban, és ezért mindig minden szavamért vállalom a felelősséget. Nyugodtan állok bármilyen bíróság elé” – mondta az MTI-nek a politikus. A bíróság végül szűk egy hónappal később bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár ellen rágalmazás vádja miatt indult büntetőperes eljárást.

Egy évvel korábban, 2012-ben a hvg.hu információi szerint a Gyulai Húskombinát ügyében kaphattak össze. Az ügy háttere pedig az lehetett, hogy Lázár a csőd szélén álló cég állami megmentéséért lobbizott, míg a Csányi érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoportnak jól jött volna a csőd, mert – a lap felvetése szerint – így monopolközeli helyzetbe kerülhetett volna itthon.

A megbékélés első látványos momentuma egy Pick-Szeged mérkőzés volt 2020 februárjában.

Csányi SándorLázár JánosMagyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért AlapítványOTP