Lázár adta át a szegedi jogi kar felújított épületét

Szeged abból a szempontból is különleges, hogy itt nem a városnak van egyeteme, hanem az egyetemnek van városa – jelentette ki Lázár János ma a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar ünnepségén. A felújítás 1,885 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg.

A Telex beszámolója szerint a fideszes politikus arról beszélt: „Szeged egy kiváló város, az ország kulturális és tudományos életében mai napig fontos szerepet tölt be. Egy olyan kormány képviseletében állok itt, amelynek komoly tervei vannak Szegedet illetően.”

Az építési és beruházási miniszter szerint „ma a világ legalább olyan zavart állapotban van, mint volt 1918-ban és 1920-ban. Az olyan központoknak, mint Szeged, egy olyan országnak, mint Magyarország, és egy olyan nemzetnek, mint a magyar, ebben az új világban meg kell találnia az új szerepét.” Úgy vélte, két dologban biztosak lehetünk: az egyik, hogy egy kétpólusú világ felé haladunk harminc évvel azután, hogy megszűnt a Szovjetunió. A másik pedig, hogy biztosan állíthatjuk, ebben a világrendben két pólusa lesz a glóbusznak, „nem csak földrajzilag, gazdaságilag és hatalmilag formálódik újra a világ, hanem egészen biztos, hogy két világeszmény áll egymással szemben, a globális és a lokális, az integráció pártiak és a szuverenisták”.

Lázár szerint ebben a nagy küzdelemben, az erővonalak újrarajzolásában Magyarország megtalálja a maga helyét, mivel úgy látja, hogy a mai magyar jogrendszer lehetőséget ad arra, hogy az integráció világában mégiscsak egy szuverenista álláspontot hangsúlyozzunk.

Beszélt az alapítványi egyetemekről is, elmondása szerint minden sajtóbéli komment ellenére nem az a célja ezeknek az intézményeknek, hogy hatalmi bázist teremtsenek a Fidesznek. Az alapítványokkal az önrendelkezés nagyobb lehetőségét teremtették meg Lázár szerint.

Beszédét azzal zárta, mindent megtesz azért, hogy az épületből még hiányzó részek megépítését támogassa.

Görög Márta dékán elmondta, az idén 150 éves kar három év után térhetett vissza főépületébe, mivel 2019. szeptember 9-én a hurrikán erejű vihar súlyosan megrongálta a tetőszerkezetet. A rekonstrukció során felújították az 1882-ben eredetileg polgári leányiskolának szánt épület homlokzatát, befedték a belső udvart, munkaszobákat alakítottak ki, visszaépítették a városképi szempontból is jelentős kupolát, a tetőtéreben pedig emlékhelyet és kutatói teret hoztak létre. A beruházás kivitelezője a szegedi Ferroép Zrt. volt.

átadásfelújításLázár JánosSzegedSZTE