Lázálom a 47-esen

2017-ben az akkori városvezetés 81,28 millió forintot fizetett ki egy tervre, ami végül nem is került a tulajdonukba. Egy kilátót szerettek volna építeni az elkerülő körforgalmának kellős közepére.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalhoz, hogy utánajárjunk annak a pletykának, miszerint az előző városvezetés elvert több mint 80 millió forintot egy tervre, ami végül nem is került a tulajdonukba. A terv egy kilátó építéséről szólt, amit a 47-es – akkor még készen sem lévő – körforgalmának kellős közepébe helyeztek volna. A kilátóról készült terveket végül nem kaphattuk meg, mert a szerződésben rögzítették, hogy azok a tervező tulajdonában maradnak.

De látványtervet kaptunk, íme:

Hogy ki szakította volna meg útját Szegedre menet, hogy megtekintse az elkerülő utat felülről – rejtély. Bizonyára kellő marketinggel és mondjuk iskolások buszoztatásával még forgalom is lett volna az építményen.

De 2017-ben kifizetni egy tervet több mint 80 millióért, ami végül nem is került a város tulajdonába, elég merész ötlet volt, hiszen ebben az évben – a teljesség igénye nélkül – az alábbi gondokkal küzdött a vásárhelyi önkormányzat:

2017-ben már 713 millió forintot vissza kellett fizetniük a vissza nem térítendő támogatások jogtalan felhasználása miatt a Belügyminisztériumnak

2017-ben 505 millió forinttal tartoztak a beszállítóknak, azaz ennyit nem fizettek ki csak ebben az évben a vállakozóknak, cégeknek.

Ehhez képest ebben az évben 35,9 millióra rúgtak a repiköltségek, ebben az évben 190,5 milliót fizettek a gréderezésre, amit a mostani önkormányzat 10 millióból old meg (ugyanazzal a vállalkozóval, ugyanazt a munkát végezteti) és csak ebben az évben majdnem 20 millióba került az augusztus 20-i ünnepség úgy, hogy csak az őrzés-védelemre 12,6 milliót költöttek. (Márki-Zay-ék ezt már 2018-ban 2 millió forintból meg tudták oldani.)

A 81,28 millió forint egyébként az alábbiakból áll:

  • a tervezés megtervezése: 8,255 millió forint
  • a megtervezett tervezés: 73.025 millió forint

Mindezt a vásárhelyi adófizetők pénzéből (igaz, akkoriban Magyarország legmagasabb ingatlanadóját fizették a vásárhelyiek).

előző városvezetésHódmezővásárhelykilátópénzpazarlás