Lakossági fórum volt a Csúcsban

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester, képviselő tartott szerda délután lakossági fórumot a Csúcsi olvasókörben. Beszámolt a körzet és nagyvonalakban a város elmúlt időszakáról.

A képviselő elmondta, hogy az augusztusi vihar érintette az ő képviselői körzetét is, de városszerte nagyon sok munkával és számos külső segítség bevonásával sikerült úrrá lenni a vihar okozta károkon.

A város 27 vásárhelyinek segített a rendkívüli helyzetben, azoknak, akiknek nem fizetett a biztosítójuk vagy nem volt biztosításuk, és szükségük volt a segítségre. Nyolc esetben gépjárműben okozott kárt a vihar, 19 esetben ingatlanban. A segítség, amit a város nyújtott ezeknek az embereknek mintegy 4,3 millió forintra rúgott.

A vihar által kidöntött fákat, leszakított ágakat szociális tűzifaként osztják ki, amit idén októberben majd még többen vehetnek igénybe a tervek szerint, hiszen a legközelebbi közgyűlésen a képviselők dönthetnek majd arról, hogy megemelik-e a jövedelemhatárt. Gyöngyösi Ferenc elmondta azt is, hogy az év végi idősek támogatása esetében a támogatás összegét is 10 ezerről 15 ezerre növelnék.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy folyik a kátyúzás a körzetben, a Búza utca felújítása megtörtént és folyamatban van az utca egy részének az egyirányúsítása a Lőrinc pap utcától a Nevenincs utcáig.

A lakossági fórumon részt vevők azt is hallhatták, hogy az Észak utcai közösségi ház elkészült, az átadása az eszközök beszerzése után történik majd meg.

A Csúcsi Olvasókör épületében már üzemelnek azok a klímák, amelyeket a város pályázati finanszírozása tett lehetővé, illetve Gyöngyösi Ferenc képviselői kerete. Újdonság, hogy a kisposta épületét ezúttal nem gazdasági szempontok szerint hasznosította a város, azaz nem adta ki bérbe, hanem az olvasókör illetve a Csúcsi Kertbarátok Egyesülete kapta meg, ezzel bővítve az eddig használt tereket.

Gyöngyösi Ferenc kérésére a Csúcsi Olvasókör elnöke, Kiss Imréné be is számolt a tervekről, hogy hogyan hasznosítják a kisposta épületét. Az elnök asszony elmondta, hogy eddigi raktárhelységük jelentősen lecsökkent, a napkollektoros melegítéshez használt kazán miatt, ezért egy részét az új helyeknek raktározásra használják majd. Szeretnének egy konyhát létrehozni a korábbi öltözőnek használt teremből, a nagytermet pedig közösségi térként hasznosítják majd, kiállítások helyszíne lesz majd, de különböző tevékenységeket is szerveznek majd ide, illetve az eddigi gyakorlatot követve, a kisebb termet is ki tudják majd adni kisebb rendezvények megtartására.

A képviselő elmondta, hogy jobban örült volna, ha az ingatlan megtartja eddigi funkcióját és kispostaként üzemel, de sajnos a kormány a postákat bezárta és nem tette lehetővé még az önkormányzat számára sem ennek a kispostának a további működtetését. Örömét fejezte ki viszont azért, hogy a szép számú és aktív közösség használja majd.

Ennek kapcsán több résztvevő is sajnálatát fejezte ki, hiszen – különösen az időseknek – nagy nehézséget okoz a posta hiánya.

Gyöngyösi Ferenc beszámolt arról is, hogy sikeresen lebonyolította a város a minden eddiginél hosszabb, és minden eddiginél gazdaságosabb Szent István Napokat. Elmondta, hogy készül a végleges számítás, hogy mennyi kiadása és mennyi bevétele volt a városnak a rendezvény kapcsán. Beszámolt arról, hogy színvonalas produkciókon szórakozhatott a város, számtalan műfaj képviseltette magát, ezért mindenki találhatott Ízlésének megfelelő programot. A rekordlátogatottság is ezt mutatta.

Márki-Zay Péter polgármester is részt vett a fórumon, aki elmondta, hogy jó kezekben van a körzet, Gyöngyösi Ferenc nem csak a körzetéért, hanem az egész városért küzd.

Szóba került a menza, amire egy régebbi lakossági fórumon itt is panasz volt, a polgármester elmondta, hogy sikerült elérniük azt, hogy októbertől A és B menü közül választhatnak majd a menzán.

Felhívta a többségében idős résztvevők figyelmét a gondosóra igénylésének lehetőségére, ennek kapcsán Fejes Péter képviselő elmondta, hogy a Nyugdíjas Szövetség segít azoknak, akik nem boldogulnak az internettel, és szívesen segít a gondosóra megigénylésében.

A lakosok az út mentére ültetett gyümölcs- és egyéb fákra panaszkodtak, amelyek belógnak az útra, és nehezítik a közlekedést. A helyszínen lévő hivatali dolgozók feljegyezték a jelzett konkrét eseteket, de a képviselő arra biztatott mindenkit, hogy jelezzék bátran neki is, ha ilyen problémákat látnak, a város gondoskodik majd a lelógó ágakról.

CsúcsGyöngyösi FerencLakossági fórumMárki-Zay Péter