Lakossági fórum: panaszkodtak a közbiztonságra – a rendőrkapitány fokozott jelenlétet ígért Gyöngyösi Ferencnek

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester, képviselő az Észak utcai közösségi házban tartott lakossági fórumot, ahol a falopások, ingatlanfeltörések és az illegálisan elhelyezett hulladék voltak a legjelentősebb gondok, amelyekre a lakosok a képviselőjüktől vártak és kaptak megoldást.

A  képviselő a legaktuálisabb történéssel kezdte a fórumot. Az ingatlankezelési egység a környéken lévő 118 szociális bérlakás környezetében március 18-ig lomtalanítást kért a lakóktól, amit évente kétszer bárki igényelhet a szolgáltatótól. A felkérésnek sajnos kevesen tettek eleget a szociális bérlők közül, viszont a megjelenő lomok mellé nagyon sokan más utcákból is elkezdték összehordani a szemetet, ezért kisebb káosz alakult ki. Végül a város is beszáll a hulladék felszámolásába, ami jelentős többletköltséggel jár. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy minden lakosnak évi kétszer ingyenesen van alkalma lomtalanítást kérni a szolgáltatótól. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy a közelben van a hulladékudvar, ahol a lomtalanításkor megjelenő elektronikai hulladékokat vagy gumiabroncsokat ingyenesen le lehet deponálni. A tervek szerint amint rend lesz a környéken, a város rovar- és rágcsálóirtást rendel majd el.

Beszámolt arról is, hogy a 118, energetikai felújításon átesett ingatlanban valóban sok rezsit spórolnak a lakók.

A képviselői költségkeretet idén megemelték, ezért, amennyiben a pénzügyi bizottság jóváhagyja, az idei évben Otlokán Mihály képviselővel közösen a Cigányér mellett a csapadékelvezetés miatti fontos javításokat végeztetik majd el.  A térségben tervezik az árkok szélesítését is, hogy a nagy mennyiségű csapadék ne okozzon gondot.

A fontosabb fejlesztésekről is beszámolt az alpolgármester, elmondta, hogy a 10,7 milliárdos megörökölt adósság nagy részét már visszafizette a város, fennmaradt még 3,5 milliárd. Lejárt szállítói állomány nincs, Gyöngyösi Ferenc szerint ez azért is fontos, mert így, hogy mindig naprakészen fizetnek, jobb ajánlatokat kapnak.

A képviselő beszámolt arról is, hogy már zajlik a fűnyírás a városban, elindult a kátyúzás és tanyagondnoki szolgálatot is indított a város. Azt is megtudhatták a résztvevők, hogy a HTKT-ból való kiválás első kézzelfogható hozadéka például az, hogy az első félévre a tisztítószer-beszerzésen máris 1 millió forintot spórolt a Kapcsolat Központ, úgy, hogy ugyanazokat a termékeket vásárolták meg.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester az idei kulturális rendezvényekről is beszámolt: elmondta, hogy a két évvel ezelőtti térmozi, majd a tavalyi KultúrTér programsorozat következő lépcsőfoka a Szabó Magda Kamaraszínház létrejötte, amely minden hétvégén felnőtt- és gyerekelőadásokra is várja a vásárhelyieket. A jegyárakat úgy határozták meg, hogy ne jelentsen gondot azok kifizetése a kevésbé tehetős családoknak sem.

Ugyanakkor az is kiderült a fórumon, hogy idén nem egy nagy fesztivált szerveznek a tavalyihoz hasonlóan, hanem több rövidebbet, így április 30-án és május 1-én is lesznek programok, de az idén a borfesztivál mellett egy sörfesztivált is szervez a város. Minden rendezvényre színvonalas előadókat hívnak majd, és színes programokkal készülnek.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy látványosan több a rászoruló a városban, míg tavaly a fűtési szezon végén összesített adatok szerint 207 családnak segített a város szociális tűzifával, idén 396 családon segítettek, ami szinte a duplája. Éppen ezért már most elindították a szociális tűzifa beszerzését, egyelőre 400 család számára elegendő mennyiséget. Mindezt azért, hogy jó minőségű, száraz fát tudjanak majd osztani év végén.

Lakossági jelzésként elhangzott, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az üreslakás-feltörések, illetve a falopás. Egy lakos jelezte, hogy nem szívesen engedi a gyermekeit egyedül az utcára. Az alpolgármester a fórum helyszínén felhívta Szabó Zsolt rendőrkapitányt, akit arra kért, hogy a Dobó-Bibó-Janáky környékén legyen fokozott rendőri jelenlét, aki erre ígéretet is tett.

Egy lakos jelezte, hogy a Lőrincpap utca nagyon szűk, de viszonylag sokan használják, ezért balesetveszélyes, a kapubejárat előtt nem is tudnak parkolni. Az utcában lakókkal egyeztetett és kéri az utca egyirányúsítását, amit már a rendőrségen is jelzett. A hivatal munkatársától azt az ígéretet kapta, hogy mindenképpen beviszik a kérést a Közlekedésügyi Bizottság elé, amelynek a rendőrség, a közlekedésben szereplők és az önkormányzat is tagjai és meg fogják vitatni a kérelmet.

alpolgármesterGyöngyösi FerencHódmezővásárhelyLakossági fórum