Lakókocsis turistáknak szánják a mártélyi kempinget

Egyedi szálláshellyé fejlesztenék a mártélyi kempinget, amit 20 millióért bérelt ki két évre a a Sun City Vízisport Kft.

Megírtuk, hogy tavaly decemberben 724 napra vette bérbe bruttó 25,4 millió forintért a mártélyi önkormányzattól a helyi kemping 38 ezer négyzetméteres területét a Sun City Vízisport Kft. A társaságnál korábban rákérdeztünk, milyen konkrét fejlesztési elképzelések, tervek vannak az érintett területre annak tükrében, hogy ha a vállalkozás a szerződéskötéstől számítva hat hónapon belül nem kezdi meg a fejlesztés kivitelezését, a bérbeadó jogosult a megállapodást felmondani, és az átutalt bérleti díjból egy fillért sem kell visszaadnia a gát mellett húzódó kempingben fantáziát látó cégnek. Azt válaszolták, a hasznosítási koncepció kidolgozása folyamatban van, s amint kialakul a végleges elképzelés, tájékoztatni fognak. 

A mártélyi önkormányzat képviselő-testülete szerdán tartja rendes ülését, és a nyilvános napirendi pontok között szerepel a község közép-hosszú távra szóló vagyongazdálkodási tervének felülvizsgálata, amiben az olvasható, hogy a 2025-ig tartó időszakban felfejlesztenék az eddig alulhasznosított kempinget. A meglévő épületállomány és a rendelkezésre álló terület nagysága ugyanis „kellő potenciállal bír ahhoz, hogy a tágabban vett Szeged és környéki turisztikai desztinációban egyedi szálláshelyként legyen pozicionálható.” Az elképzelések szerint útfelújítás, parkosítás, a közművek és az épületek felújítása, valamint eszközök beszerzése, illetve megfelelő infrastruktúra kiépítése révén fizetőképes nyugat-európai és hazai lakókocsis turisták számára kedvező üdülési lehetőséget tudna kínálni a kemping, ami munkahelyteremtéssel és a vendégéjszakák számának növekedésével járna. Azt, hogy a Sun City Vízisport Kft.-nek milyen és mekkora szerepe lesz a nagyra törő projektben, nem részletezték.

A fellendülésből 2023-ban azonban még nem sok minden fog teljesülni a település 2023-as költségi rendelettervezete szerint, amiről szintén szerdán tárgyalnak a helyi döntéshozók. Abban ugyanis az áll, hogy a 2022-es 150 ezer forintról idén 100 ezer forintra eshet vissza a tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adó éves bevétele. Ennél jóval ambiciózusabb vízió a helyi gazdaság teljesítményéről árulkodó iparűzési adóbevételek növekedése, hiszen a tavalyi, közel 35 milliós szintről 65 millióra emelték az előirányzatot Mártélyon. Hogy pontosan mire alapozza a falu vezetése ezt a majdhogynem 100 százalékos bővülést, arról nincs információ az előterjesztésben.

fejlesztéskempingMártély