Kutyusokkal is nekivágtak a vásárhelyi teljesítménytúrának

Szombaton rendezte meg a vásárhelyi Hód-Mentor SE a hagyományos 50 000 lépés a Holdon teljesítménytúráját, melynek résztvevői egy 6,4, egy 17,7 és egy 29,7 kilométeres távot tehettek meg. Az egyik szakasznak egy komplett kutyaiskola is nekivágott.

A Hősök teréről rajtoltak ma délelőtt azok, akik vagy a 6,4 kilométeresen vagy a 29,7 kilométeres távon indultak. A középső, 17,7 kilométeres szakasz indulói a Rárósi útról indultak neki a táv legyőzésének.

Több egyéni kutyás induló és egy komplett kutyaiskola is nekivágott a távnak a Hősök teréről startolva.

– A kisebbik fiam és a feleségem jött el futni 29 kilométert, én és Rexi csak elkísértem őket. Mi triatlonoztunk, úgyhogy rövid távtól kezdve az Ironman szintig mindent teljesítettünk. Én most feláldoztam magam a kutya kedvéért, hogy ne maradjon egyedül otthon. Együtt sétáljuk le majd vele a 6,4 kilométert – árulta el a szegedi Zoltán.

Kutyusból nem csak ez az egyetlen volt, a Hód-Dog Center Kutyaiskola öt négylábúját is elhozta.

– Mi a kutyaiskolásokkal együtt jöttünk – mondta a mártélyi Kriszta. – Minden reggel 7-8 kilométert, azaz másfél-két órát sétálunk, a férjem pedig Mexszel este indul útnak. Hozzátette, ilyen versenyen a kutyával együtt még nem vettek részt, de a kutyaiskolában szoktak futni.

Mucsi Tímea, a Hód-Dog Center kutyaiskola vezetője elmondta, hogy egyetlen olyan kutyát nem hoztak el, mely futni szokott náluk, a többi mind rajthoz áll. Sok a mostanihoz hasonló rendezvényen indultak már. Eddig ide azért nem jöttek még, mert nem tudták, hogy pórázzal vezetett kutyával is részt lehet rajta venni. Hozzátette, az ilyenkor szokásos felszerelést, azaz a hámot meg kell szoknia a kutyának, aki azt is tudja, hogy ilyenkor nem szabad összevissza futkosni, mindenfelé szaglászni, és hogy húznia kell.

A Hód-Dog Center Kutyaiskola csapata

Persze nem csak kutyások indultak neki a távnak, hanem futók és gyalogosok is. A 78 éves vásárhelyi Csorja Ida volt az egyikük. – Középiskolás korom óta sportoltam, tájfutó voltam. Az év elején beteg lettem, de annyira, hogy azt hittem már semmi sem lesz belőlem, most örülök, hogy járni tudok, mióta felépültem három kilométernél többet nem gyalogoltam, most a 6,4 kilométeres távra neveztem be. Kíváncsi leszek, végig tudom-e csinálni – mondta. Hozzátette, legutóbb tavaly nyáron indult tájfutó versenyen.

Csorja Ida betegségéből lábadozva indult neki a túrának. Középiskolás kora óta tájfutóként indult a versenyeken

Petrócki Ádám, a Hód-Mentor SE elnöke azt mondta, hogy ez a teljesítménytúra, melyet egykor a Bethlen Gimnázium tanárai és diákjai találtak ki és rendeztek meg hat alkalommal a 2000-res évek elején, immár a sportegyesület hagyományos programjai közé tartozik. – Mi ezt már harmadjára rendezzük meg. Az első és a második teljesíténytúrákon mindkét alkalommal százan vettek részt, a maira azonban már kétszázan neveztek. A jelentkezők zöme vásárhelyi és a környező településekről való, de jött egy harmincfős csoport a Békés vármegyei Battonyáról is és persze érkezett egy-egy induló az ország távolabbi részeiről is – mondta.

Az idei teljesítménytúra újdonsága a féltúra, azaz a szokásos 3,4 és 29,7 kilométeres táv közti 17,7 kilométeres Félhold túra, mely a Rárósi útról indult. A legnépszerűbbnek a 29,7 kilométeres Hold túra bizonyult, melynek 80-90 gyalogos vágott neki, de a néhány kerékpáros is ezen indult.

Hód-Mentor SEHódmezővásárhelyholdteljesítménytúra Hód-Dog kutyaiskolavásárhelyi hírek