Kutya meleg: így hat a kedvenceinkre a hőség

Pont annyira megviselheti a kutyánk vagy macskánk szervezetét a hőség, mint amennyire a miénket, emberekét. Ebben a helyzetben ők is plusz figyelmet igényelnek, amit meg is érdemelnek, hiszen csak mi tudunk rajtuk segíteni. Balogh Ernővel, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnökével beszélgettünk erről.

Milyen hatással van a kedvenceinkre a hőség?

Kedvenceink szervezetét is megviseli a hőség, pont úgy, mint az emberekét is. Főleg, ha beteg, idős állatról beszélünk.

Mit tehetünk, hogy segítsünk nekik?

Fontos, hogy árnyékos, hűvös helyet biztosítsunk a számukra. A vizüket naponta többször cseréljük! Tilos lelocsolni őket, inkább egy nedves törlőkendővel törölgessük át a bundájukat. Klímát, hűtő berendezést ne irányítsunk közvetlenül rájuk.

Mire kell figyelni sétáltatás közben?

A lakásban élő kutyusokat a kora délelőtti és a késő délutáni órákban sétáltassuk meg. A felforrósodott beton megégetheti a tappancsukat, súlyos égési sérülést is okozva. Füves, fás részen sétáltassuk őket lehetőleg a korai és késői időszakban is.

Étrendben kell-e változtatni, amikor kánikula van?

Ne hagyjunk előttük romlandó ételt, mivel hasmenéshez, kiszáradáshoz vezethet, ha megbetegszik az állat tőle. Folyadék dús ételt adjunk nekik lehetőleg.

Milyen kiegészítő törődés lehet hasznos?

Nyaraláskor vihetünk magunkkal például hűtő matracot, ami megkönnyíti a kedvencünk komfortérzetét. Fontos kiemelni, hogy autóba egy percre sem hagyunk állatot, félig lehúzott ablakoknál sem. Két, három perc alatt is hőgutát kaphat és elpusztulhat. Aki autóba zárt állatot észlel, azonnal fényképezze le, értesítse a rendőrséget és kezdje meg az állat kimentését.

Ha ezeket tapasztalja a kutyáján, fennáll a hőguta veszélye:

-Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatsz a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet! (Ide kattintva olvashatsz bővebben az okairól!)

-A nyál megvastagodása

-Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot: ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, adj neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!

-Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között, erre is figyelj oda!

-Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítened kell rajta, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!

-Szapora szívverés

-Tágra nyílt pupillák

-Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.

-Eszméletvesztés, kóma

Balogh ErnőHódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületehőgutahőségkutyamacska