Kutasi úti emlékmű: egy kérdésünkre válaszolt a vagyonkezelő

Tegyük hozzá, a négyből.

Hosszú évek után elkezdődött a hódmezővásárhelyi mártírok emlékére emelt Kutasi úti emlékmű felújítása, vette észre lapunk nemrég. Írtunk arról is, hogy sokáig úgy élt a köztudatban, az önkormányzat felel az állapotáért, majd egy állami szerv felszólítását követően derült ki, hogy nem. Az államé, a felújításról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kell gondoskodni.

Örömmel láttuk néhány napja, hogy zajlik a munka, tájékoztatni kívántuk a vásárhelyieket minderről, valamint – hiszen a történetet élénk érdeklődés övezte a helyiek körében – néhány egyéb részletről. Arra voltunk kíváncsiak, mekkora összegből újul meg a hely, mikor készül el, ki végzi a felújítást, és munka végeztével terveznek-e esetleg ünnepélyes átadást? Az MNV sajtóosztályától ma kapott válasz így szól: „Ezúton tájékoztatjuk, hogy az emlékmű helyreállítása – a műszaki szakértői véleményben foglalt műszaki tartalommal – jelenleg is zajlik. A munkálatok tervezetten 2020. július közepére fejeződnek be.”

A vásárhelyiek a helyszínnek is és a történelmi eseménynek is nagy jelentőséget tulajdonítanak, tisztelettel adóznak az emlékek előtt, a tragikus eseményekről évről-évre megemlékeznek. Ahogy A vásárhelyi ellenzék hangja című fideszes kiadványban láttuk, a kivégzések évfordulójának előestéjén ebben az évben emléktáblát avatnak a Nagy Dezső-tanyánál.

emlékműKutasi útNagy Dezső-tanya