Különleges koncerttel érkezik szombaton az Arpeggio Nuovo színkottás zenekar

Ezen a hétvégén, a Kultúr-Tér következő alkalmán, egy nem mindennapi koncertben lehet majd részünk a hódmezővásárhelyi Hősök terén. 18 órától ugyanis egy olyan zenekar lép fel városunk közönsége előtt, amely a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény értelmileg sérült lakóiból szerveződött. Az együttes számos alkalommal szerepelt már országos és regionális speciális kulturális fesztiválokon. A zenekarról és az intézményükben folyó zeneterápiás munkáról készült már rádióriport a Kossuth rádióban, de egyetemi záródolgozat is.

Mi az a „színkottás”?

Ez a módszer eredetileg Heinrich Uhlrich német gyógypedagógus nevéhez fűződik, aki szembeszállt azzal az elterjedt véleménnyel, miszerint „az értelmi fogyatékosok nem képesek dallamhangszeren játszani”.
A színekre alapozva alkotta meg a zenetanításnak ezt a különleges elvét, amelynek segítségével lehetővé vált az értelmileg akadályozottak számára is a közös zenélés elsajátítása. A színek a sötét árnyalattól a világosabb felé haladva alkotják azt a skálát, ami a kottaismerő ember számára a zenei abc hangjait jelenti. Uhlrich módszerét egy holland zenepedagógus, Jeanette Barentsen fejlesztette tovább.

„A szív az, ami áthidalja a szakadékot”

A Szivárvány Integrált Szociális Intézmény lakóiból szerveződött Hódmezővásárhelyen az Arpeggio Nuovo (ejtsd: Árpedzsó Núvó) színkottás zenekar. Az intézmény régi hagyománya a művészetterápia, kiváltképp a zene gyógyító erejének alkalmazása. Ha valakinek gyengébb a szellemi képessége mint az átlag, akkor valami mindig kipótolja azt, hogy ne szenvedjen hiányt. „Itt a szív az, ami áthidalja a szakadékot – írják bemutatkozásukban -, a zenéhez pedig úgy véljük, ez a legfontosabb.”

A többféle formációt megélt Arpeggio Nuovo zenekar jelenlegi fölállásában 2014 májusa óta zenél együtt, tagjai közül négyen a Nemzeti Színkottás Zenekarban is játszanak. Az együttes repertoárjában szereplő művek az egyszerű gyermekdaloktól a népdalokon és a slágereken át a komolyzenei művekig terjednek.

Az együttes tagjai:                 Rátódi Károly — dobok

                                               Czékmány Emília — szintetizátor, dallam és akkord

                                               Keczer Árpád — szintetizátor, dallam és akkordjáték

                                               Baricsa Andrea — szintetizátor, basszus

                                               Merfelsz János — ritmushangszerek

                                               Bartha Judit — ének

                                               Boros Zsolt — gitár, zongora, furulya

Az Arpeggio Nuovo együttes hangzásvilágának különlegessége talán abban rejlik, hogy bár szintetizátorokkal dolgoznak, a hangszereket mégis akusztikusnak fogják fel. Nem használnak gépi akkordkíséreteket, dobgépet, ezáltal a zene őszintébb és kevésbé művi. Ezt erősítik az egzotikus hangszerek is, mint az indiai bansuri vagy az afrikai udu.

Az együttes számos alkalommal szerepelt országos és regionális speciális kulturális fesztiválokon, illetve önálló nagykoncerteket is adott. A fellépéseik nemcsak nagy motivációs erővel rendelkeznek, de elősegítik a társadalmi kommunikációt, a fogyatékkal élő emberek integrációját is.

Arpeggio NouvoCsongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthonkultúr-térszínkottás zenekarVásárhelyzeneterápia