Különleges diákok, tanárok a Cseresnyésben

A Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium nevelőtestülete és diákjai egy nagy családként élik mindennapjaikat. A tanárok ikonikus alakja több generáció számára jelenthetnek iránymutatást, követendő példát – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégiuma.

Tóth-Kovács Tamás kollégistájuk családjával 20 birkát nevel. Ő is besegít az állatok gondozásába, nevelésébe. Évente egyszer nyírják és körmölik a birkákat. Tamás büszke arra, hogy sikerült hagyományos módon, nem gépi felszereléssel, ollóval egy birkát 8 perc alatt megnyírnia és körmölnie, ami nagyon jó eredménynek számít. A legprofibb felnőtt gondozók legjobb ideje 6 perc, ezt szeretné minél előbb elérni.

Fotó: Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium

Kiss Pál tanár úr, aki városunkat és a kollégiumot is képviseli az országon belül és határainkon túl, amikor szenior atlétika versenyen indul. Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött, hiszen versenyzett Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Szerbiában, Csehországban és az országos bajnokságokon is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Fotó: Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium

Kása Sándor a 3D nyomtatás mestere. Régen is hallott már erről a technológiáról, de igazán az informatika órák keretében ismerkedett meg jobban a 3D-s nyomtatóval. Elég hamar beszerzett magának otthonra egy DIY kitet. Akkor egy hajnalig tartó szerelés vette kezdetét. Pár teszt nyomtatása után a családtagok különböző kéréseinek megfelelően elkezdte megszerkeszteni, majd 3D-ben kinyomtatni a tárgyakat. Ezekhez saját készítésű stl-eket használt a Tinkercad oldalán, a késztermékek Fusion360-ban készültek. A 3D nyomtatásban nincs lehetetlen küldetés! Próbáld ki Te is! – ajánlja Kása Sándor. Mindezt megtehetjük a kollégium DKA szakkörében is!

Pataki Béla tanár úr évtizedek óta kollégiumi nevelő, a kollégium történetének kutatója, dokumentaristája, „professzora”. Tavaly ősszel tartották ünnepélyes keretek között a 80 év tanúi Cseresnyés emlékezet 1938-2018 című könyvének bemutatóját. Ezeken túl autodidakta filmrendező, amatőr helytörténész. Számos filmfesztiválon értékelték tehetségét, kreativitását, munkáját. Készített már filmet a kollégium történetéről, Vásárhely kultúrtörténetének jeles alakjairól. Jelenleg a dr. Kozma János gyermekorvosról szóló dokumentumfilmen dolgozik. Legutóbbi fesztiválélményéről a szerző így nyilatkozott:

„Hódmezővásárhely kultúrtörténetéből egy morzsányi szeletet sikerült elvinnem Balatonszemesre, a Bujtor István Filmfesztiválra életem első versfilmjével. A 100 éve született vásárhelyi költő Vöröss István Majd elbújdokol (1946) című verséhez Mártélyon forgattunk, az aláfestő zenét pedig Szabados György 1989-es vásárhelyi szóló koncertjének egy részlete (Az idő múlása) adta.”

Fotó: Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium

Kisjuhász Gergő motort alkot. Kezdetben a veterán motorok iránt érdeklődött, ekkor megvette élete első motorját, egy Simson S51 B-t, amely 3 sebességes. Ekkor kezdődött az alkotás, a tuningolás, ahol mindig egy kicsit hozzátett az addigi állapothoz. Kapott egy 70/6-os membrán-os hengert, ezután 21-es Amal karburátort, és egy sport légszűrőt, Ducatti gyújtást, valamint Szujó V-rezo-t. Kereste a kihívásokat és a visszacsatolást, így benevezett több motorszépség versenyre, veterán találkozókra. 2021-ben saját alkotású motorjával első helyezést ért el.

Cseresnyés Kollégiumpataki béla