Külföldön tanuló magyarok: alig több mint negyedük jönne haza?

A Blochamps Capital Youth Affluent Financial Survey kutatásából derült ki ez az információ, amelyről a napi.hu írt. Ezek szerint csak 26%-uk gondolkodik hazaköltözésen, bár sokuk még nem döntötte el, hol telepedne le. A felmérés egyébként elsősorban inkább gazdasági jellegű volt.

A beszélgetések egy hosszabb interjú formájában történtek meg, a felmérés során több száz külföldön tanuló fiatalt kérdeztek meg, olyan vezető egyetemekről, mint Cambridge vagy a Harvard, a jövő sikeres diplomás generációja vallott egyebek mellett a karrierterveiről és a pénzügyi szolgáltatókhoz való viszonyáról is.

A felmérés alapján arra a kérdésre ugyanis, hol terveznek elhelyezkedni a következő 5-10 évben, csak a megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy Magyarországon. 12 százalék már döntött arról, hogy melyik konkrét külföldi célországban telepedik le a tanulmányai után, további 14 százalék pedig annyira jól érzi magát ott, ahol tanul, hogy az iskolák befejezése után is ott marad.

Ugyanakkor a diákok 48 százaléka még nem döntött arról, melyik országban tervezi a jövőjét, és sokan nem zárják ki, hogy haza transzferálják a hosszabb távú megtakarításra szánt vagyonukat vagy annak egy részét. Igaz, itt a fiatalok rendre kiemelték, írja a napi.hu, hogy a döntésükben fontos szerepet játszik az éppen uralkodó hazai munkakörnyezet.

Ötből három fiatalnál a majdani karrierlehetőségek szabják meg, melyik országban helyezkedik majd el. A magyarországi cégekkel kapcsolatban viszont sokuknak vannak fenntartásai. A külföldön tanulók 94 százaléka úgy véli, könnyebb ugyan egy külföldi diplomával elhelyezkedni, mint egy magyarral, de a magyar vállalatok nem értékelik megfelelően a végzettségüket, nem elégítik ki a motivációikat.

Több külföldön tanuló magyar fiatal szeretne a későbbiekben saját vállalkozást indítani, arányuk meglepően nagy, és mintegy 6%-uknak már jelenleg is van vállalkozása.

A teljes cikket a napi.hu oldalon lehet elolvasni.

egyetemistafelmérésKülföld