Krupiczer Ferenc: Lokálpatriotizmust szeretnénk, nem pártpolitikát

A Vásárhelyi Televízió Időben című műsora kedden este ismét választási különkiadással jelentkezett, melynek vendége ezúttal Krupiczer Ferenc, a Kőfal Egyesület elnöke volt, aki egyéniben és listán is indul az önkormányzati választáson Vásárhelyen. A beszélgetésen szóba került az is, milyen elképzeléseik vannak a város jövőjét illetően, és terveiket miből valósítanák meg.

A Kőfal Egyesület elnöke elmondta, szerinte nem kellene, hogy megjelenjen a pártpolitika Vásárhelyen, hiszen a város fejlesztéséhez elsősorban lokálpatriotizmusra van szükség. Szavazatokat pedig azoktól várnak, akik ezzel a gondolattal egyetértenek, hangsúlyozta.

Mindenkit arra kért, felejtse el a pártpolitikát, hiszen „túl van politizálva az életünk legalább 15-20 éve”. „Gondolkodjunk csak a város fejlődésében” – fogalmazott. Azt szeretné, hogy úgy válasszanak most az emberek, hogy az „acsarkodás, gyűlöletbeszéd megszűnjön városunkban.”

Támogatja-e az MSZP és a Jobbik az indulásukat?

A kérdés azért merülhet fel, mert ilyen pártkötődésű emberek is vannak a jelöltjeik között. Krupiczer Ferenc szerint nincsen szükségük párttámogatásra, hiszen a jelöltjeik, amennyiben megválasztják őket, nem pártpolitikusként lesznek jelen a közgyűlésben, hanem lokálpatriótaként.

Azt gondolom, hogy ebben az esetben nincs szükség pártpolitikára, ezt teljesen komolyan gondolom

– emelte ki a Kőfal Egyesület elnöke. Anyagi támogatást sem kapnak pártoktól, mert civil szervezetet nem támogathat párt – mondta. Magánszemélyektől viszont kaptak már támogatást, amit ezúton is megköszönt, és kérte, aki teheti, ezután is támogassa őket.

Milyen programmal indulnak?

Az egyesület által támogatott független polgármesterjelölt, Kovács Pál hirdetett egy nyolcvan pontos programot, melyet ő maga állított össze. „Az egyesületünk nem indít polgármesterjelöltet, mi nem szerettünk volna a pártpolitika zsákutcájába kerülni, hanem lokálpatriotizmust szeretnénk”- hangsúlyozta Krupiczer Ferenc, hozzátéve, egyesületük tagjai megegyeztek abban, hogy az összes jelölt közül Kovács Pált fogják támogatni, mert az ő programjával értenek egyet. „Még nem láttam ilyen jól kimunkált, ilyen részletes polgármesteri programot”- értékelt a Kőfal Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy ez a program a facebookon is elérhető, bárki elolvashatja.

Honnan lesz rá pénz?

Kovács Pál az első sajtótájékoztatójukon azt a tervét vázolta, hogy a 2000 vásárhelyi lakatlan ingatlanból 500-at az önkormányzat vásároljon meg, újítson fel, és adjon tovább bérlőknek. Krupiczer Ferenc ezt annyiban pontosította, hogy szerinte nem vásárlásról, hanem bérlésről volna szó, tehát az üres lakásokat bérelné ki, és adná tovább bérbe a város. A jelenleg is jól működő fecskelakás-programot terjesztenék ki ezekre a lakásokra is. Tudják, hogy ez sem kis költség, viszont a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány tekintetében – amit még Lázár János idején hozott létre a város – sem a korábbi, sem a mostani városvezetés nem utalt egy fillért sem a kötvényeseknek, állította. Ezért olyan konstrukcióban gondolkoznak, hogy a fecskelakás-programot a VÁFIKÁ- n keresztül működtetnék, ilyen módon a bevétel kompenzálná majd azt a tartozást, amellyel jelenleg a VÁFIKÁ-nak tartozik a város.

Ígéretek: új ipari park, cégek betelepítése

Ezek is szerepelnek Kovács Pál programjában, de mindenki más is ígéri, akár kormányzati pozícióból is, például arra az esetre, ha nem Márki-Zay Péter lesz a polgármester. Krupiczer Ferenc azt mondta, nem tiszte mélyebben beszélni Kovács Pál programjáról, de azt nyugodt szívvel jelenti ki, hogy a független polgármesterjelöltnek vannak elképzelései, hogyan lehetne cégeket hozni a városba. – Ez kellene ahhoz, hogy több bevételünk legyen iparűzési adóból, hiszen hasonló méretű városokkal összehasonlítva sokkal kevesebb az ebből származó bevételünk – hangsúlyozta.

A mérleg nyelve szeretnének lenni a közgyűlésben

– Ha valaki három mandátumhoz jut, az már akár a mérleg nyelve is lehet – jelentette ki Krupiczer Ferenc, hozzátéve, ez azért a közgyűlés összetételétől is függ, attól, milyen frakciók fognak kialakulni. Mindenesetre szerinte három-négy hellyel ők már lehetnének a „mérleg nyelve”.

A Kőfal Egyesület elnöke bízik benne, hogy ahogy 2019-ben, most is magas lesz a részvétel a választáson.

Adásunkat itt visszanézheti:


Az Időben szerdai választási különkiadásának vendége Kovalcsik Tamás geográfus, a Választási Földrajz szakembere lesz, akivel a korábbi vásárhelyi választások eredményeit fogják elemezni.

JobbikKőfal EgyesületKovács PálKrupiczer FerencMSZPVÁFIKAVásárhelyvásárhelyi fiatalokért közalapítvány