Közvélemény-kutatás: van aki szerint biztos Fidesz győzelem, a másik szerint szoros verseny

A Medián szerint ugyan nem kétharmados, de magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható, míg a Republikon felmérése szoros versenyt mutat. Sőt, utóbbiak szerint a választók negyede szerint egy kormánypárt győzelme esetén nem érdemes itthon sem maradni.

A Medián 128 Fideszes és 71 ellenzéki hellyel számol, írja a HVG. Szerintük sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt sem jut be a parlamentbe. A felmérést március végén készítették, a pártot választani tudók válaszai alapján. Közülük 50 százalék támogatta a Fideszt, a teljes szavazókorú népesség körében pedig ez 40 százalék volt. Az előrejelzések szerint óriási a mozgósítás és ez rekordszámú szavazatot is érhet.

A kutatás arra is rámutat, hogy igen kettészakadt az ország, mert a Fidesz-szavazók 87 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok Magyarországon, 8 százalékuk szerint pedig rossz irányba, míg az ellenzéki szavazók 2 százaléka szerint mennek jó irányba a dolgok, és 95 százalékuk szerint rossz irányba.

A Republikon Intézet azonban minimális, 2 százaléknyi különbséget mért, írja a 24.hu. A megkérdezettek közül a kormányoldalt 35 százalék támogatja, míg az ellenzéket 33 százalék. Mindemellett azonban az összes választó 29 százaléka nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy mely pártot támogatná vasárnap. ezen felül a kutatás azt is kimutatta, hogy a választók 27 százaléka úgy gondolja, hogy ha a választások után Orbán Viktor marad hatalmon, akkor nem érdemes ebben az országban maradni. A kutatás március 26. és március 29. között készült, 800 fő telefonos megkérdezésével. A kutatás nemek, korcsoportok, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív a 18 évnél idősebb magyar lakosságra. A minta hibahatára plusz/mínusz 3,5 százalék.

közvélemény-kutatásVálasztás