Központi utasítás: csak az MTVA fotózhat az oltásokról

Csak az MTVA munkatársai készíthetnek felvételeket a szakrendelőkben beadott oltásokról – ez derül ki abból a levélből, amit Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester tett közzé és amelyet Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős igazgatóhelyettese küldött az intézményvezetőknek.

Az írás szerint ,,annak érdekében, hogy az oltással kapcsolatos megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza magát az oltási tevékenységet, arra kérjük az intézményeket, hogy a betegellátó terekben (rendelőkben, várókban) ne fogadjanak riport- és interjúkészítés céljából televíziós stábokat vagy újságírókat.” Ugyanakkor a ,,szükséges képi dokumentációt (vágóképek, fotó) az oltási folyamatról az MTVA elkészíti és díjmentesen” a médiaszereplők rendelkezésére bocsájtja.

Az OKFŐ azt kéri, előzetes engedély után csak az adott intézmény igazgatója vagy az általa kijelölt személy beszéljen az újságírókkal, valamint, hogy a forgatás ne zavarja meg az oltást.

Baranyi Krisztina arra hívja fel a figyelmet: a világon mindenhol tudósíthat a sajtó a fertőzötteket ápoló kórházakból, csak Magyarországon nem. Ennek oka, – szerinte, – hogy Orbán Viktor retteg attól, hogy képek készüljenek egy olyan küzdelemről, amiért ő is felelősséggel tartozik és amit a győzelmi szólamai ellenére se nyer meg, hiszen hetek óta rekord magasak a napi halálozási számok.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)médiaoltásvakcina