Az Erasmus+ program keretében zajló street food projekt során nemzetközi menüsort is készítettek a Corvin diákjai közösen a programban részt vevő török, olasz és sepsiszentgyörgyi diákokkal. A projekt záróvacsoráját csütörtök este rendezték meg a Fekete Sas Kávéház különtermében.
Az Árendás Néptáncegyüttes kirobbanó erejű tánca teremtett jó hangulatot csütörtök este a Fekete Sas Kávéház különtermében, ahol az Erasmus+ street food program résztvevői – corvinos, török, olasz és sepsiszentgyörgyi diákok, valamint tanáraik – vettek részt a közös záróvacsorán. A menüt, azaz a hortobágyi húsos palacsintát, az egészben sült csirkemellet házi lecsóval és pirított tarhonyával, valamint az Esterházy-tányérdesszertet nem a diákok készítették, de kétszer is főztek közösen egy-egy teljes menüsort.
A program során a diákok természetesen nemcsak főztek, hanem megnézték a környék nevezetességeit is, és a legnagyobb élményt számukra a Feszty-körkép jelentette.
– Nekem, és szerintem az olasz diákoknak is, leginkább Ópusztaszer és ott a Feszty-körkép tetszett. Egyébként számomra az olasz konyha volt a legszimpatikusabb, sokat is tanultam tőlük, ráadásul olyan sok szót tanultam, hogy kicsit olasznak is érzem magam – mondta Lucza Márton Sebestyén, a Corvin 10.-es szakácstanulója.
Az olasz Maria Rita Pecorella elmondta, hogy megtanulta, hogyan kell elkészíteni a tradicionális magyar gulyást.
A török Iremisu Karya Isikhan elárulta, hogy nagyon boldog, amiért részt vehetett ebben a programban. Sok dolgot tanult az eltelt négy nap alatt, főleg a különböző kultúráknak köszönhetően, és persze a street food ételekről, amelyeket nagyon jónak talált.
Az erdélyi Sepsiszentgyörgyről érkezett Kádár Ritának a legjobban a kerékpárutak tetszettek, de az ételekről is szívesen beszélt. – Nagyon szeretek főzni, és nagyon jól is ment. Az első nap tyúklábat készítettünk, majd a második főzésre hazai ízeket kellett hozni, ezért erdélyi csorbalevest főztünk – mondta. Elárulta, hogy azért vesz részt a programban, mert szereti a különböző kultúrákat.
– Ez az első alkalom, hogy a diákok felkeresték egymást, és közösen főztek magyar ételeket is, illetve elkészítettek egy menüsort úgy, hogy mindenki hozzáadta a saját jellegzetes ételét: az olaszok az előételt, az erdélyiek a levest, a főételt a törökök, míg a desszertet a magyarok készítették el – számolt be Szani Marianna, a vendéglátó Corvin Mátyás Technikum és Kollégium oktatója.
A közös program és a közös főzés nagyon jól összehozta a diákokat, akik egész idő alatt együtt voltak, és segítettek egymásnak.
Az Erasmus+ program, amely tavaly egy a tanároknak rendezett szicíliai megbeszéléssel kezdődött, idén szeptemberben Romániában egy hasonló megbeszéléssel folytatódik. Jövőre már Szicíliában találkoznak ismét a résztvevő diákok, akik akkor is főzni fognak. A program vége egy törökországi, izmiri fesztivállal zárul, ahol minden résztvevő ország kap egy standot, és elkészíti a saját street foodját, azaz utcai különleges ételét.