Közösen alkottak a fiatalok a Cseresnyés nyári táborában

A HSZC Cseresnyés Kollégium idén negyedik alkalommal szervezte meg nyári táborát a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben, amely igazi élményparadicsom a diákok számára. A tábor célja, hogy játékos formában nyújtson tanulási lehetőséget, és közben az alkotás örömét is biztosítsa a résztvevőknek – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot az intézmény.

Az ismerkedési játékok segítettek abban, hogy a diákok gyorsan megtalálják helyüket és új barátokra tegyenek szert. A közös alkotás során a fiatalok együtt dolgoztak, megosztották ötleteiket és segítettek egymásnak. A tábor zárásaként rendezett bemutatók lehetőséget adtak arra, hogy mindenki megcsodálhassa a többiek munkáját, és büszkén mutathassa be saját alkotásait.

A diákok a tábor során megtanulták, hogyan kell egy projektet az elejétől a végéig megtervezni és végrehajtani, ami későbbi tanulmányaik és karrierjük szempontjából is rendkívül hasznos.

A projektalapú tanulás lehetőséget biztosított arra, hogy saját ötleteiket valósítsák meg, megtapasztalva a tervezés, kivitelezés és problémamegoldás minden lépését. A tábor vezetői, Mihály Lajos, Ambruzs Csaba, Albert Ferenc és Nagy Attila műhelyfőnök segítségével a diákok elsajátították a Tinkercad tervezőprogram működését.

Fotó: HSZC Cseresnyés Kollégium

Megtervezték saját tram-train vonatukat, valamint egy városi megállót, amelyeket ki is nyomtattak. A Codecombat.com weboldalon keresztül játékosan ismerkedtek meg a robotvezérlés alapjaival, a Microbit programozás és a lézergravírozó segítségével pedig saját terepasztalukat is kialakították, ahol 3D nyomtatott sínek segítségével játszhattak saját tervezésű és nyomtatott modellekkel.

A hét folyamán a résztvevők a 3D nyomtatók, lézervágók és programozható eszközök használatával a diákok olyan tudást és készségeket sajátítottak el, amelyek a jövőben nagy előnyt jelenthetnek számukra. A tábor a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával és együttműködésével valósult meg, kedvezményes áron (13 ezer Ft), amely a Fekete Sasban elfogyasztott ebédet és uzsonnát is tartalmazta – adott tájékoztatást Kovács József nevelőtanár, táborvezető.

A diákok véleménye szerint a tábor kiváló volt:

  • „Sokat tanultam és még élvezem is.” (Sasa)
  • „Nagyon jó!” (Álmos)
  • „Nagyon tetszettek a programok, jól volt megszervezve.” (Péter)
  • „Nagyon sokat tanultam a programozásról és a tervezésről.” (Bendegúz)
  • „Nagyon jó volt, mert sok érdekes program volt.” (Sanyi)
  • „Jó volt a hét és nagyon élveztem a 3D tervezést és nyomtatást.” (Loránd)
Cseresnyés KollégiumCsongrád-Csanádi Kereskedelmi és IparkamaraHódmezővásárhelynyári táborpályaorientációs táborVig Áron