Közoktatás: a szeptember jön, az iskolaigazgató nem mindenhol

A tanév mindenütt elindul, ám több intézményben nem lesz kinevezett igazgató. A Belügyminisztérium ugyanis a nyári szünet elején indoklás nélkül utasította vissza olyan igazgatóknak a pályázatát, akiket a tantestületek, a szülők és a diákok is támogattak. Sajnos nem először történik ilyen visszautasítás 2010 óta, most valószínű a pedagógusok tiltakozása állhat a háttérben. A borítókép illusztráció.

A Népszava értesülései szerint ilyen helyzetben van jelenleg a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, a rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, illetve a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium.

Az újság érdeklődött az érintett tankerületeknél. A Kölcsey esetében azt a tájékoztatást adták, hogy új pályázat kiírása még nem történt meg, miután a tankerület és a minisztérium sem támogatta a gimnázium eddigi, az iskolai közösség által is nagyra becsült igazgatójának, Fazekas Csabának a pályázatát. Az igazgatói feladatait a következő pályázat kiírásáig átmenetileg az iskola egyik igazgatóhelyettese fogja ellátni. Ugyanez a helyzet a Kelet-Pesti Tankerülethez tartozó Károlyi Gimnáziumban is, írják, és a tankerület hangsúlyozta, hogy rendezett körülmények között indul a tanév.

A székesfehérvári Vasvári Gimnázium igazgatójának, Horváth Józsefnek a leváltása után több százan tüntettek a városban, de már ekkor kiderült, hogy a gimnázium vezetését az iskola egyik, ugyancsak köztiszteletben álló tanárára bízták, de szintén csak ideiglenesen.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ azt írta a Népszavának, hogy

új igazgatói pályázatot évente két alkalommal, tavasszal és ősszel lehet benyújtani.

Azt többen elmondták, hogy a most ne megválasztott igazgatók mindannyian részt vettek a tanárok engedetlenségi mozgalmában, vagy legalábbis ellenezték a tankerületeknek azon döntéseit, amikor a ,,legaktívabb” tanárokat elbocsátották.

Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője azt mondta a portálnak, hogy fontos lenne, hogy azokat az igazgatókat, akik mellett a tanárok, a diákok és a szülők is kiállnak, az iskola pedig fejlődik és egyre jobb eredményeket ér el, a döntéshozók ne elutasítsák, hanem támogassák. Ez ugyanis befolyásolhatja a munkahelyi hangulatot, minden fél iskolai teljesítményét is.

A Belügyminisztérium a Népszavával azt közölte: a mostani tavaszi eljárás során 384 helyre érkezett iskolaigazgatói pályázat, ebből 337 esetben döntöttek a pályázatok elfogadásáról. Ez azt jelenti, hogy

47 esetben új pályázat kiírására lesz szükség.

BelügyminisztériumiskolaigazgatóközoktatásSzülői Hangtiltakozás