Közleményben szólítja fel a kormányt tíz város

Nagyobb önállóságot, szélesebb döntési jogkört szeretnének, több beleszólást abba, hogy milyen fejlesztéseket hajtsanak végre uniós forrásokból.

Dunaújvárosban találkozott tegnap a tíz, ellenzéki vezetésű megyei jogú város polgármestere. Erről Botka László, Szeged polgármestere írt közleményt a hivatalos Facebook oldalán. A tíz városvezető – Botka László (Szeged), Csőzik László (Érd), Fekete Zsolt (Salgótarján), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Mirkóczki Ádám (Eger), Nemény András (Szombathely), Péterffy Attila (Pécs), Pintér Tamás (Dunaújváros), Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya), Veres Pál (Miskolc) – tavaly év végén alapította meg a Szabad Városok Szövetsége néven is ismert tömörülést, hogy „közös értékek és stratégia mentén az a célunk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak” .

A tíz városvezető tegnap egyeztetett Cseh Katalinnal, a Momentum EP-képviselőjével, a Renew Europe frakciójának alelnökével. Az EP-képviselő előadásában beszámolt a 2021-2027-es költségvetési ciklus előkészítésének állásáról és a közvetlen EU-pályázatok lehetőségéről.

A megyei jogú városok polgármesterei kiálltak az önkormányzatok önállóságáért, közleményt fogalmaztak meg, melyben felszólítják a kormányzatot, hogy:

1. A következő EU-költségvetési ciklusban a kormány támogassa a közvetlen brüsszeli források pályázhatóságának bővítését, a kormányzati elosztású források döntő részét pedig az önkormányzatokkal együttműködve, regionális programok keretében arányosan használja fel.

2. A tervezett iparűzési adó változtatásával ne lehetetlenítsék el az önkormányzatok működését, valamint olyan, a lakosság számára létfontosságú feladatokat, mint a tömegközlekedés, az úthálózat fejlesztése, vagy a szociális ellátórendszer működtetése.

(fotó: Botka László Facebook oldala)

Szabad Városok Szövetsége