Közgyűlés: feltűnő csend a fideszes oldalon

Szokatlan gyorsasággal tárgyalta végig Vásárhely közgyűlése szerdán a 13 nyílt napirendi pontot, délután kettő óra előtt már végeztek is. Ezúttal elmaradtak a máskor órákig is elnyúló napirend előtti felszólalások, az országos és helyi politika aktuális és általános témáiról való hosszas összecsapások. Ez pedig elsősorban annak volt köszönhető, hogy a fideszes képviselők – ki tudja miért – végig meglepő visszafogottságot tanúsítottak.

Csak néhány nap telt el Novák Katalin köztársasági elnök lemondása óta, amelyre azért kényszerült, mert kiderült, még tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját mentegető K. Endrének. Az országos sajtó azóta is tele van ezzel a témával.

Hogy ezért-e, vagy másért, de a fideszes képviselők meglepően csendben voltak a mai közgyűlésen, napirend előtt csak a polgármester említett néhány témát – például felháborodását amiatt, hogy a Szeretem Vásárhelyt Egyesületet két év alatt 40 millióval támogatta közpénzből a kormány -, de a városi ellenzék nem reagált ezekre. Simán átment a város 2024-es költségvetés-tervezete, melyhez Cseri Tamásnak néhány konstruktív – átcsoportosítási – javaslata volt csupán. Szépen egymás után végeztek a napirendi pontokkal, csak Galambos Kornélné szólalt fel még egyszer ügyrendi kérdésben ebédszünet előtt – módosítani szerette volna szavazatát a költségvetésről (tévedésből ugyanis először igennel szavazott). A megismételt szavazáson végül tartózkodott.

Röviddel 14 óra előtt – tehát meglepően gyorsan – végig is értek a napirendi pontok nyílt részén.

Nem kérdés számomra, hogy mindez annak köszönhető, hogy a tisztelt fideszes képviselők nagyfokú önmegtartóztatást tanúsítottak, ami a Novák-Varga-Balog pedofil-botrány fényében természetesen érthető is. Valóban, úgy gondolom, hogy jogos a hallgatásuk!

– summázott Márki-Zay Péter.

Cseri TamásFideszGalambos KornélnéHódmezővásárhelyközgyűlésNovák Katalinpedofil-botránySzeretem Vásárhelyt EgyesületVásárhelyvásárhelyi hírek