Közgyűlés – első félidő

Reggel 9 órától délig csupán 4 napirendi pontot vett át a közgyűlés, sűrű vitákkal tarkított ülés ez a mai.

A második hullám első vásárhelyi pozitív esete egy szegedi állami fenntartású idősotthonból érkezett – tudtuk meg a mai rendes közgyűlésen elhangzott vitából, ami a koronavírus témájában zajlott.

A napirendek előtti felszólalások nyomán kialakult vita csak bemelegítés volt a későbbi szócsatákra, szóba került a 117 km kerékpárút, a hivatalban jelenlévő járvány, a köztisztviselők felelőssége a saját megfertőződésükben illetve a képviselők maszkviselési szokásai.

Megszavazták egy új közmeghallgatás időpontját: november 5-én lesz, a tömegközlekedésről (buszokról és tram-trainről).

Fejes Péter meghívta egy tram-train nyomvonal bejárásra az összes képviselőt.

A Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda 2019/20-as nevelési évben végzett munkájáról szóló beszámoló kapcsán elhangzott, hogy idén 10 gyerekkel nagyobb a létszám, 850 gyerek jár ebben a tanévben óvodába. A szikáncsi óvodáról is szó esett, de jelenleg 3 óvodáskorú gyerek él a külterületi részen, ezért nem indokolt óvoda indítása.

A 2020/21-es tanév indításáról Báthoryné dr. Licska Anikó a tankerületi igazgató helyetteseként SZMSZ szerint eljáró szakmai vezető számolt be. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézményeiben történő tájékoztató 300 pedagógus tanítja a több mint 2000 gyereket Vásárhelyen.

A mindennapos testnevelés gyakorlatát átszervezték a Vívócentrumból és az uszodából a focipályára, ezzel 5 millió forint bevételt hoztak a Horváth Zoltán által igazgatott HFC-nek. Az egyesületet az önkormányzat is jelentős összeggel támogat a civil pályázatok kapcsán. A város ezzel az akcióval 30 millió forintot veszít. Báthoryné Dr. Licska Anikó elmondta, hogy minden ilyen döntést tanév kezdetén dől el, de amennyiben változtatható ez, mindent megtesznek ennek érdekében.

A napirendi pont kapcsán – vagy inkább mellett – élénk és hosszú vita alakult ki, több fronton is. Horváth Zoltán hozzászólása miatt, amiben a városvezetés gazdasági tudását kritizálta, és azt állította, hogy tavaly a város nem támogatta a gyermekek úszásoktatását. Ezt javította ki Gyöngyösi Ferenc képviselő, aki számos adatot sorolt fel a tavalyi évre vonatkozóan. Eszerint tavaly 3662 gyerek részesült úszásoktatásban. A tankerület 9382 alkalmat fizetett ki, 14501alkalommal ingyen használhatták az uszodát. Vagyis a tankerület az igénybe vett óraszámok 45%-át fizette ki.

Majd Cseri Tamás is felszólalt és kifogásolta, hogy a Havasi Katalin és családja által működtetett egészségügyi prevenciós programot leállította a város. Márki-Zay Péter elmondta, hogy szomorúnak tartja, hogy országos szinten ennek a programnak a felhígított verzióját vezették be. Ugyanakkor a Fit-test program Hódmezővásárhelyen azért állt le, mert a programot állítólag csak akkor tudták volna folytatni, ha a város 15 millió forintot fizet szoftverfejlesztésre.

A vita során már több képviselő sem tartotta be a hozzászólások rendjét, bekiabálásokkal tarkított vitát hallhattunk, aminek végén Gyutay Katalin képviselő feddte meg képviselőtársait viselkedésükért.

Horváth Zoltán az eddigiekkel ellentétben, ma nagyon aktívan szólt hozzá a vitához

Domjánné Szénási Edit tájékoztatta a közgyűlést a Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár 2019-2020-ban végzett tevékenységéről. A beszámolóban feltűnt a tavalyi kampányban Márki-Zay és csapatának egyik ígérete, ami most úgy tűnik megvalósult: arról a programról van szó, ami hátrányos helyzetű gyerekek nyelvtanulását, az értő olvasás és a tíz ujjal való gépelés elsajátítását célozta meg. A program nevet is kapott, Kulcs néven fut majd – a nyelvtanulás beindult, a többi a közeljövőben várható.

Cseri TamásHorváth ZoltánközgyűlésMárki-Zay Péter