Középiskolai felvételi: több diák a bürokráciának ,,esett áldozatul” szombaton

Több mint 72 ezer 10, 12 és 14 éves diák írt központi középiskolai felvételit január 20-án délelőtt. Az Eduline-nak azonban több szülő is beszámolt arról, hogy főleg adminisztratív okok miatt a gyermekük nagyon nehezen vagy egyáltalán nem is kezdhette el a felvételit. A borítókép illusztráció.

Ma 10 órától írták központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Nem volt azonban mindenkinek zökkenőmentes a vizsga, sőt.

Az eduline.hu-t több szülő is megkereste azzal, hogy bár időben beadtak mindent, mégsem volt rajta a gyermekük a listán, ezért nem engedték felvételizni őket.

A portálnak egy Csongrád-Csanád megyei szülő azt mondta, hogy a gyermeke nem felvételizhetett, mert valaki hibázott. Volt olyan érintett, akinek azt mondták, hogy egyelőre nem tudják, milyen igazolásokat kell majd benyújtaniuk a pótnapon, január 30-án való részvételhez, mivel nem a diák betegedett le, és nem is ők, hanem az iskola hibázott.

Miklós György, a Szülői Hang közösség egyik alapítója azt nem érti, a gyermek miért nem írhatott felvételit, és utólag keresik meg az egyébként elküldött irataikat. Miért kell egy ilyen bürokratikus hiba miatt a gyermeknek szenvedni. Azt sem értik, hogy a postán feladatott iratok esetében miért nem jön egy visszaigazoilás, akár e-mailes formában, hogy megérkeztek az iratok.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy többek elmondása és tapasztalata szerint volt, ahol ,,csináltak helyet” ezeknek a gyerekeknek, és aportálnak nyilatkozó pedagógusok szerint is általában az a gyakorlat, hogy beengedik őket, csupán néhány intézményekben nem így jártak el.

A portál a kérdésben megkereste az Oktatási Hivatalt, jelenleg várják válaszukat.

felvételiközépiskolaOktatási Hivatal