Közel százan futottak és kerekeztek szombaton Leviért

Összefogtak a vásárhelyiek egy beteg kisfiúért, Leviért – de a Szegedi utca melletti új közvilágítást is megünnepelték szombat este Kishomokon. Este hét után már gyülekeztek a Szikes utcai új közösségi háznál, hogy onnan tegyék meg együtt – ki futva, ki kerekezve – a mintegy 3 km-es távot a Kökénydombi csárdáig.

Szinte szünet nélkül folytatódott a szombati egész napos szüreti mulatság az éjszakai jótékonysági futással tegnap Kishomokon. A Hirtelen zenekar esti koncertje alatt már sokan összegyűltek, hogy ki futva, ki biciklizve avassa fel a Szegedi utca mentén felújított lámpákat, melyeket néhány hónapja helyeztek ki. Mindezt egyben egy jó cél érdekében is: aki csak tudott, pénzt is dobott a közösségi ház udvarán kihelyezett adománygyűjtő dobozba, a kis Levi műtétére felajánlva – a vásárhelyi kisfiún csak egy igen költséges külföldi orvosi beavatkozás tud segíteni, hogy teljes életet élhessen.

Futni mindig jó, különösen itt Vásárhelyen, hiszen messze földön híres itt a futóélet. Most a kimondott apropója a futásnak az, hogy hónapokkal ezelőtt elkészült – hosszú évek munkájának eredményeképpen – a Szegedi utcán, a szervizúton a közvilágítás. Ezt egy éjszakai futással fogjuk megünnepelni – emelte ki a helyszínen Márki-Zay Péter polgármester, aki azt is elmondta: a másik, Öreg-Kishomokot a Népkerti vasútállomással összekötő kerékpárút akkumulátoros és napelemes világítása már két évvel ezelőtt elkészült. – Egy tökéletes közvilágítást ünneplünk ma, azon a részen, ahol az öreg-kishomokiak nagyon régen kérték már, hogy legyen közvilágítás – hangsúlyozta a polgármester, aki ezután a 3 km-es távot a futók előtt, a biciklisekkel tette meg.

A mostani éjszakai futás szervezője nemcsak az önkormányzat volt, de támogatta őket több civil szervezet, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület mellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is.

Levit, a vásárhelyi, kertvárosi kisfiút régóta ismerjük, gyűjtünk is neki. Barcelónában fogják műteni, ami elég sokba kerül. Most összekötjük a hasznosat a jóval, így tudunk segíteni – fogalmazott a Levi családját személyesen is ismerő Fodor Györgyi az MMM-től, aki azt is elmondta, délelőtt óta kint voltak az adománygyűjtő dobozzal, nagyon jól halad a gyűjtés, és mindenkinek köszönik a felajánlásokat.

A Szikes utcai új közösségi háznál összegyűltek jó része a fiatalabb korosztályhoz tartozott: ott volt a Tailor Dance Sportegyesület több növendéke is. Szabó Márta, az egyesület vezetője, zenés bemelegítést tartott mindenkinek, aki vállalkozott a futásra, aztán elrajtolt a jó hangulatú csapat. Először a kerékpárosok, majd a futók: ők mindannyian a Szikes utca – Homokrózsa utca – Tücsök utca – vasúti átjáró – 47-es melletti kerékpárút – kerékpáros aluljáró – Szegedi utca segítők által biztosított útvonalán tették meg a távot a Kökénydombi csárdáig, ahol már frissítőkkel, DJ Czucu B élő szettjével várták őket a szervezők.

A vásárhelyi Domján Gábor a futók közül elsőként – nem sokkal a kerékpárosok után – ért be a célba.

Szeretünk jótékonykodni, a futók sokszor vesznek részt ilyen eseményeken. Erről az eseményről nem tudtunk sokat, de úgy gondoltuk, mozogni amúgy is szoktunk, úgyhogy kapóra jött, hogy most mind a kettőt csinálhatjuk – mondta el a láthatóan gyakorlott futó a VTV-nek.

Szeretek futni, és jó volna, ha felépülne Levi, miatta is csinálom – fogalmazott a tíz év körüli Vörös Zsuzsa, aki szintén kétlábon tette meg a távot idáig.

Nekünk is van három gyerekünk, úgy gondoltuk, hogy kötelességünk segíteni – hangsúlyozta Takács Ádám, aki a családjával érkezett. Azt is elmondta: megszólítva érezték magukat, hogy ők is segítsenek a komoly mozgásproblémával küzdő Levin, hiszen náluk az egész család rendszeresen sportol, mozog.

Miután mindenki beért a célba és felfrissült, még tombolát sorsoltak, majd ki kétlábon, ki kétkeréken, néhányan pedig négykeréken tették meg a visszautat hazafelé.

Fodor GyörgyiHódmezővásárhelyjótékonyságKishomokKökénydombi csárdakövilágításközösségi házLeventeLeviMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomÖreg-KishomokösszefogásTailor Dance SportegyesületTisztaVásárhelyért EgyesületÚj-Kishomok