Közel ötszázmilliós informatikai fejlesztés az Eötvösben

Az elmúlt évek egyik legnagyobb informatikai fejlesztésének keretében asztali számítógépeket, okostáblákat, nagyteljesítményű nyomtatókat, szakmai programokat szereztek be a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) Eötvös József Technikumában. A fejlesztésről Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója, és Ambrus Norbert, a HSZC kancellárja számolt be. A HSZC vezetőjét az iskolai mobilhasználatról szóló új jogszabályról is kérdeztük.

Az Eötvös József Technikum LEGO-termének nagy részét megtöltötték ma azok az informatikai eszközök, amelyeket a HSZC csaknem ötszázmillió forint értékben szerzett be az intézmény számára. A több mint háromszáz számítógép 230 millió forint értékben, csaknem száz okostábla 113 millió forint értékben, 33 nyomtató 62 millió forintért, valamint szakmai programok tízmillió forint értékben még becsomagolva sorakoznak az iskola egyik földszinti termében, de hamarosan használatba vehetik őket a diákok. Megtudtuk, okostáblák eddig is voltak az iskola majdnem minden termében, ezentúl azonban mindenhol megtalálhatók lesznek.

– Manapság az oktatás elengedhetetlen része a digitális kompetencia-fejlesztés. Munkaerőpiaci elvárás is, hogy a diákok készségszinten sajátítsák el ezt a kompetenciát – mondta el Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója.

Ambrus Norbert, a HSZC kancellárja hangsúlyozta, az a céljuk, hogy az intézményeikbe járó diákok versenyképes, a piaci igényeket kiszolgáló szakmai tudásra tegyenek szert, ehhez pedig biztosítani kell nemcsak jó oktatókat, hanem az infrastrukturális és technikai feltételeket is.

A kancellár arról is beszámolt, hogy további beszerzések is folyamatban vannak: 64, kimondottan nagy teljesítményű számítógépet szereznek be még idén, amelyek a speciális szakmai programok futtatása mellett az e-sport-tevékenységet is szolgálni tudják majd. Egyúttal köszönetet mondott minden diáknak illetve szülőnek, akik a szakképzési centrum valamelyik intézményét választották, és biztosította őket arról, hogy a most beszerzett eszközökkel a minél magasabb színvonalú oktatást fogják számukra biztosítani.

Milyen tapasztalataik vannak a mobiltelefon iskolai használatáról szóló jogszabállyal kapcsolatban?

Amíg egyrészről a most átadott új eszközökkel fejlesztik a digitális kompetenciát, a mobiltelefonok iskolai használatát egy új kormányrendelettel korlátozzák. Az eszközök átadása kapcsán ezért a HSZC megjelent képviselőjét erről a másik, igen aktuális témáról is kérdeztük. Kincses Tímea a Médiacentrumnak elmondta, a HSZC intézményeiben a diákok a jogszabállyal összhangban a tanítás elején leadják a készülékeket, a tanítási nap végén pedig visszakapják. Pedagógiai, illetve egészségügyi célra azonban nap közben is visszakaphatják az okostelefont. Hozzátette: fontos, hogy a digitális kompetencia-fejlesztés ne sérüljön, ezért az oktatók, ha a tanítás folyamán alkalmazni szeretnék, akkor természetesen hozzáférhetővé tehetik diákjaik számára az okostelefonjukat. – A jogszabály betartása zökkenőmentesen működik, a tanulók együttműködőek – jelentette ki a Szakképzési Centrum vezetője.

Ambrus NorbertEötvös József TechnikumeszközbeszerzésHSZCinformatikaKincses Tímeamobiltelefonszakképzési centrumVásárhely