Közel 8 millió darab vakcina jön az Európai Unió által

Orbán Viktor ezt ,,elfelejtette” mondani pénteki rádióinterjújában. Az Európai Bizottság elnökének Twitter-bejegyzéséből kiderül, csak a Pfizerből több mint 4,5 millió érkezik majd.

Az Ursula von der Leyen által bemutatott adatok szerint áprilistól júniusig a Pfizer 200 millió, a Moderna és az AstraZeneca együtt pedig további százmillió adag vakcinát szállít majd, és jön még 55 millió az egydózisú Johnson & Johnson vakcinából is. Ezt lakosságarányosan osztják el az országok között, így csak a Pfizerből több mint 4,5 millió érkezik majd Magyarországra.

A magyar miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy aki nem rendelt keleti oltóanyagot és csak a nyugatira várt, az most mögöttünk van, mert csak fele annyi embert tudtak eddig beoltani.

Az Európai Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a Pfizer az első negyedévben 1 millió adaggal túlteljesítette a vállalását, de az AstraZeneca valóban nagy lemaradásban van. Orbán Viktor szerint ez a közös uniós politika kudarca. Az orosz Szputnyik gyártója több mint 750 ezer adag szállításával van elmaradásban. Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy ,,nagyon örülnénk, hogy ha az Európai Uniós szerződésekben ilyen csekély, néhány napos késések lennének”.

Európai BizottságGulyás GergelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Orbán ViktorUrsula von der Leyenvakcina