Korrupcióellenes munkacsoportot és hatóságot hoznak létre

Egy kormányhatározat értelmében döntöttek a korrupcióellenes hatóság és egy korrupcióellenes munkacsoport felállításáról. Az erről szóló tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell előkészíteniük.

A kormányhatározat az EU-s források lebonyolítását érintő „jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság” létrehozásáról és felállításáról döntött.

Ettől remélik azt, hogy az unió biztosítja Magyarország részére az eddig visszatartott EU-s forrásokat ezen intézkedés hatására.

Olyan eljárások esetén lesz majd jelentőségük, amikor az egyébként eljáró hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra.

A tervek szerint a kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt a testületekben.

Ahogy a Telex írja, létezett már egy korrupcióellenes munkacsoport Magyarországon, amiből 2013-ban azért léptek ki a civil szervezetek (például a Transparency International), mert az információs szabadságról szóló törvény módosítása után úgy látták, hogy a kormány vezetői részéről nincs valódi szándék a korrupció visszaszorítására.

Az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell előkészíteniük.

a munkacsoportot és a hatóságot még 2022-ben létrehoznák.

korrupcióKorrupcióellenes munkacsoport