Korosztályos világcsúcstartó is rajthoz állt a III. Mártélyi keringőn

A legidősebb versenyző kis híján 85, míg a legfiatalabb még csak 7 éves, a ma délelőtt kezdődött Scrub Daddy III. Mártélyi Keringő 6 órás futóversenyen, melyen több, mint kétszázan rajtoltak el.

Még Tatabányáról is érkeztek a vasárnap délelőtt kezdő, immár harmadik alkalommal rendezett Mártélyi Keringő futóversenyre, melyen hat órán át, szó szerint ugyanazon a pályán keringtek az indulók, kortól és nemtől függetlenül.

A Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Központhoz volt, hogy már közvetlen reggel 7 után érkezett versenyző, de a zömük 8 körül futott be, akadt aki ezt követően helyben nevezett, majd látott hozzá az átöltözéshez és a bemelegítéshez.

– Többen neveztek, mint eddig bármikor, míg tavaly 180 körül, addig most 200-nál is többen neveztek – árulta el Szőlősi Renátó edző, a futóverseny szervezője. – Télen mindenki alapozni szokott, így ezen a versenyen meg lehet nézni, ki mekkora állóképességet szedett össze. Ez a verseny hiánypótló a környéken – tette hozzá.

A verseny egyébként nagyon nagy létszámúra a pálya adottsága miatt nem nőhet. A versenyzőknek összesen 6 órát kell futniuk, egy kör pedig 1035 méter, a versenyidő alatt mindenki annyit fut, amennyit tud, amennyire képes.

Egy kis bemelegítés…

– Ez lesz életem, első 6 órás futama, de különösen nem készültem rá. Maratonnál hosszabb távot még nem futottam életemben, arra vagy a félmaratonra szoktam készülni. A téli alapozásom nem úgy sikerült, ahogy akartam, kilométer hiányom van, ezért is jöttem és kíváncsi vagyok, hogy 40-50 kilométer megtétele után mit fog szólni mindehhez a szervezetem – árulta el a vásárhelyi Patocskai Tamás, akit edzője, Szőlősi Renátó vett rá, hogy ma elinduljon. Azt mondta, hogy van egy eltervezett tempója, távja, s minden azon múlik, hogy a gyomra és a lába hogy fog viselkedni.

Az indulók közül a legidősebb versenyző négy hónap múlva tölti be a 85. életévét. Bozó Pál Tatabányáról érkezett, ráadásul reggel 7 órás startra emlékezett, s a versenyhelyszín megtalálása is nehezen ment, a GPS a tanyavilágba küldte az autóját, végül akadt, aki útba igazította, így már korán a mártélyi holtág szépségeiben gyönyörködhetett.

Bozó Pál korosztályos világcsúcstartó a 8-as rajtszámmal indult

– A futás szeretete miatt, s azért jöttem el, mert itt még sosem voltam – mondta. Tréfálkozva hozzátette, 84 éve fut. – Hatnapos versenyen korosztályos világcsúcstartó vagyok 535 kilométerrel. Olyan versenyekre szeretek már menni, ahol nem a megteendő távolságot, hanem az időt határozzák meg. Ugyanis már nagyon le vagyok lassulva, az egyik lábam szegecselve van, a másikban csípőprotézis. Tegnap sétáltunk a lányommal és valami történt a térdemmel, ami most nagyon fáj, ezért mennem kellett egy kört, hogy egyáltalán tudok-e. Tudok, így mindenképpen 30 kilométer fölött szeretnék teljesíteni.

Néhány kör után is megmaradt a jó hangulat

A futók egy része elsőnek indult, de a zömük nem. Ahogy a mezőhegyesi Pintér Zoltánné sem, aki már harminc éve – édesanyja halála óta – fut és minden nap átlag 10-15 kilométert vagy félmaratont tesz meg: – Már a harmadik alkalommal vagyok itt, saját magamat szeretem kipróbálni, hogy mit bírok. 11 éve kezdtem hosszú távokat teljesíteni, a leghosszabb távot, 102,5 kilométert 12 óra alatt tettem meg.

futóversenyHódmezővásárhelyMártélymártélyi kerengővásárhelyi hírek