Minden vásárhelyi gyerek otthon maradhat, megyei érintett eddig nincsen

Az egyetemek, az általános- és középiskolák után az óvodák és bölcsődék is bezárnak. További rendezvényeket mondtak le, megrohamozták az emberek a patikákat, pedig elég azt meg venni, ami tényleg szükséges, azt viszont a hozzátartozóinknak is megvehetjük. Koronavírus helyzetjelentés: 2020. március 14. délután.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos adatai alapján Magyarországon ma délelőtt 10 óráig 25 ember fertőződött meg a vuhani koronavírussal, ebből 1 ember már meg is gyógyult, és szerencsére a Kínából indult kórral kapcsolatban nem tudunk még halálesetről. A Délmagyar.hu úgy tudja, az eddigi, Csongrád megyei – többségében szegedi – fertőzöttekről szóló híresztelések valótlanok voltak, megyénkben továbbra sincs érintett. Mindemellett országszerte 79 ember van karanténban, és 1014 mintát vizsgáltak akkreditált laboratóriumban.

Emellett több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton az állami hírcsatornán. Az MTI összefoglalója alapján azt is elmondta: 32 681 magyar embert ellenőriztek a határokon, és 427 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést.

Minden gyerek otthon maradhat

„A miniszterelnök bejelentette az általános- és középiskolák bezárását.
Ezúton tájékoztatok minden hódmezővásárhelyit, akiknek gyermeke hódmezővásárhelyi intézménybe jár, hogy a Magyar Kormány rendelkezéseivel egyidejűleg elrendelem az önkormányzatunk fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék bezárását” – közölte Márki-Zay Péter polgármester. (Korábban még csupán arról született döntés, hogy fokozottan fertőtlenítik a legkisebbeket fogadó intézményeket.)

A polgármester azt is közölte, városunkban két család, Székkutason egy személy van karanténban, Olaszországból hazaérkezésük miatt. Majd Orbán Viktor miniszterelnök tegnap esti bejelentéséhez hasonlóan hozzátette: ha kell, tudnak kiscsoportos gyermekfelügyeletet biztosítani, és arra kéri, ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, mert az időseket különösen veszélyezteti a koronavírus.

Ezt követően a Mária Valéria Keresztény Óvoda vezetője, Deák Viktória Hedvig azt közölte, az egyházi intézmény is bezár hétfőtől. Kiscsoportos gyerekfelügyeletet ők is tudnak biztosítani, jelenleg várjuk a többi egyházi fenntartású intézmény döntését.

Mindemellett nem sokkal később azt is közölte a polgármesteri hivatal: a város operatív stábja gondoskodik arról, hogy a Hódmenza keretében étkező gyerekekhez is eljusson a mindennapi meleg étel. „Kollégáink már dolgoznak azon, hogy hétfőtől biztonságosan eljusson az étel mindenkihez, akihez kell, kiszállítással és biztonságos osztópontok kialakításával” – teszik hozzá.

Először tehát a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt az egyetemek és a főiskolák zártak be, majd tegnap késő este a miniszterelnök bejelentette, hogy bár korábban ennek ellenkezője mellett érveltek, az általános- és középiskolákat is becsukják a járványveszély miatt. Az óvodák és bölcsődék önkormányzati hatáskörben maradtak, most a vásárhelyi önkormányzat ezt is elrendelte.

Újabb rendezvény marad el

„A szervezők sajnálattal közlik, hogy idén elmarad a május 7-8-9-re tervezett XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A következő kiállítást 2021-ben rendezik meg” – jelentették be. Korábban a városi március 15-i ünnepségnek, a cigány önkormányzat rendezvényeinek, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak és a Szeretem Vásárhelyt egyesület kulturális eseményeinek lefújását is közölték. A helyzet kezelésére operatív stáb alakult a városban, amiben azonban a kórház vezetője nem vesz részt.

A fürdő nem zár be, de az úszóversenyek elmaradnak, ahogyan a Kultik moziba is mehetünk, de maximum százan, és az üresen maradt székekre át lehet ülni, és a beengedésnél nem találkoznak egymással a turnusok. Emellett a jövő csütörtöki közgyűlés látogathatóságát is korlátozzák, ezt kompenzálandó közvetítésen lehet majd követni ez ülést.

Digitális ügyintézés

A HVSZ Zrt. közleményében korábban ha megoldható, telefonos, vagy online ügyintézést kért, az Alföldvíz ügyfélszolgálati fiókirodáiban fel is függeszti személyes ügyfélszolgálati munkáját: átmenetileg csak telefonon, interneten és postán lehet őket elérni. Ez nem jelent teljes bezárkózást, a békéscsabai és a vásárhelyi Kossuth tér 1. alatti állandó ügyfélszolgálati irodákban van lehetőség személyes ügyintézésre, ha nincs más lehetőség. A személyes műszaki ügyintézést szintén felfüggesztették, ezek végzése átmenetileg kizárólag telefonos, elektronikus levelezés, postai levelezés, levélgyűjtők kihelyezése útján történik.

A mellékvízmérők időszakos cseréjének végzése átmenetileg szintén szünetel, melyről bővebb tájékoztatást a felhasználók részére az elkövetkezendő időszakban ad az Alföldvíz Zrt. – tették hozzá. Kérik, hogy amennyiben lehet, ne személyesen intézzünk ügyeket, hanem az itt olvasható elérhetőségek valamelyikén.

Kiválthatjuk a nagyi gyógyszerét, ha tényleg kell

Országos viszonylatban tudni érdemes még, hogy nem fogják lezárni sem Budapestet, sem a nagyvárosokat, ez kacsa, álhír, hozzátartozóink gyógyszereit azonban kiválthatjuk mi is, amennyiben bemondjuk a TAJ-számukat, és igazoljuk saját személyazonosságunkat. Továbbra is a legfontosabb az alapvető higéniai szabályok betartása: mossunk kezet gyakran szappannal vagy fertőtlenítővel, ha tüsszentünk, azt zsebkendőbe tegyük, és utána dobjuk ki, most ne puszilkodva-kezet fogva üdvözöljük egymást, lázas beteggel ne érintkezzünk, és lázzal járó betegség esetén telefonon jelentkezzünk orvosunknál.

Kiemelt képünkön az látszik, hogy a koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma, bár itt egy időben csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány átadó pult van. Horváth Zsuzsanna háziorvos a Hír TV híradójának egyébként arról beszélt: jó, ha az embereknél van otthon, ami amúgy is szokott lenni: láz- és fájdalomcsillapító, illetve székletfogó és hányás elleni gyógyszer.

Ugyanakkor az orvos szerint nem szükséges a vírus miatt ennél nagyobb mennyiségű gyógyszert felhalmozni, a betegséget aki elkapja, az úgyis vagy könnyen átesik rajta, ha viszont nem, akkor kórházba kerül, ebben az esetben sem szükség, sem lehetőség nincsen a tüntetek otthoni kezelésére.

bölcsődeKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Márki-Zay PéterOrbán Viktoróvoda