Környezetvédelmi Oscar-díjra jelölték a vásárhelyi Klímanócskák programot

A Szabadság téri óvoda Klímanócskák Bolygóbarát kalandjai az 1. helyezést érte el az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a szakmai zsűri döntése alapján. Nemzetközi Környezetvédelmi Oscar-díjra is jelölték.

A díjat Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára adta át a napokban.

A csomagolásmentes életmód volt az Európai Hulladékcsökkentési hét témaköre. Mi Bolygóbarát kalandra indultunk a gyerekekkel. Egy héten át tartó tematikus foglalkozásokkal (melyekbe a szülőket is bevontuk) komplex módon dolgoztuk fel a témát – árulta el Bozókiné Szabó Ildikó óvónő, a vásárhelyi Klímanócskák program szakmai vezetője, mesterpedagógus.

Az első díj

– Ez a program a szakmai zsűrinek annyira megtetszett, hogy a 298 induló közül megkapta az első helyezést. Külön büszkék vagyunk arra, hogy immár ötödik alkalommal nemzetközi jelölést is kapott a program, mely három éven keresztül az első három közé jutott. A díjjal jár, hogy az ovisok új madáretetőket, – itatókat, kerti szerszámokat és új szelektívhulladékgyűjtő-edényeket kapnak, illetve olyan mesekönyveket és eszközöket, melyek változatosabbá teszik a foglalkozásokat. A Bolygóbarát kaland azt tükrözi, milyen szemléletet, azaz klímatudatos magatartást lehet a gyerekeknek közvetíteni – tette hozzá.

A gyerekek ezeknek is örülhetnek

A vásárhelyi Szabadság téri óvodában zajló Klímanócskák pozitív szemléletváltozást hozott a magyarországi óvodák életébe. A díj az óvodában zajló nevelő-oktatómunka elismerését jelenti.

– A legnagyobb elismerés a gyerekek öröme, hogy ők is szeretik, míg a szüleik nem csak támogatják ezt a programot, de aktívan is részt vettek benne – összegezte az óvónő azzal, hogy a Klímanócskák program más európai országban is megvalósítható volna.

Bozókiné Szabó IldikóHódmezővásárhelyklímanócskaKlímanócskákSzabadság téri óvodavásárhelyi hírek