Környezetvédelmi díjat kapott a vásárhelyi mesterpedagógus

Bozókiné Szabó Ildikó óvónő, a vásárhelyi Klímanócskák program szakmai vezetője, mesterpedagógus a Magyar Tudományos Akadémián a Bolygónk és városunk Környezetvédelmi díjat vehette át a napokban.

A díjat 18 kategóriában olyan személyeket, intézményeket, civilszervezeteket, cégeket jelöltek, akik, amelyek mindennapjaikban elkötelezettek a természetvédelem, a környezetünk védelme iránt, és jelentős szerepet töltenek be a fenntarthatóság területén. A díjazottak többszáz jelölt közül szakmai zsűri választotta ki. A díjjal anyagi támogatás is jár, amit a gyerekek és a Klimanócska-lak fejlesztésére fordít.

A díjat Potápi Árpád, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Bozókiné Szabó Ildikó, a Szabadság téri óvodában működő „Klímanócskák” programja szerint a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani, ezzel érzékenyítve a társadalmat a tudatos fenntarthatóságra. Az általa rajzolt és megírt munkafüzeteket már az egész ország, a határon túli területek, sőt a külföldi környezetvédelmi körök is ismerik. Szakmai vezetésével és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával mutatta be a „Klímanócskák” program mintaprojektjét öt külhoni óvodában, a Nemzet Politikai Államtitkárság felkérésére tizenöt bemutató foglalkozást és szakmai napot rendeztek meg a Felvidéken. Jó gyakorlatként bemutatta már programját a Szegedi Tudományegyetemen is. De kidolgozta a klíma és környezettudatos tehetségfejlesztő „Zöld búvár” programot, amit a környezeti információs központban majd óvodájában vezetett és koordinált Vásárhelyen.  Létrehozta a mártélyi kalandtúra programcsomag óvodai részét, s ebből országos bemutató-foglalkozást és szakmai napokat tartott. Mindennapi kultúra programcsomagjában óvodai foglakozásokat rendezett és regionális bemutatót tartott Vásárhely kulturális intézményeiben közösen a régészekkel és a múzeumpedagógusokkal.

bozóné szabó ildikóKlímanócskákkörnyzetevédelmi díjMagyar Tudományos Akadémia