Kormányrendelet: az oltatlanoknak fizetni kell a tesztért halasztható műtétek előtt

Pénteken megjelent a kormányrendelet, miszerint továbbra is kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre váró oltás nélküliekkel és ugyanez vár a rehabilitációra menőkkel, valamint a tervezhető fogászati ellátásokat igénybe vevőkkel.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint az egészségügyi ellátásban a halasztható műtéteknél nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen. A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknál a halasztható műtét előtt álló betegeknél a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, ,,mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével”.

A PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja; azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba; akik 18. életévüket nem töltötték be; vagy önhibáján kívül nem oltathatta be magát. A szakorvos az egész tesztelés alól felmentést is adhat.

A PCR-teszt 19 500 forint, az antigénteszt 11 ezer forintba kerül ma Magyarországon.

egészségügyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)műtétteszt