Kormányinfó: 78 személyt hoztak ki a magyarok Afganisztánból

A Kormányinfó első részében az afganisztáni helyzetről beszélt Ruszin Szendi Romolusz, a Honvédség főparancsnoka. Elmondása szerint a kimenekítésre egy különleges osztag állt fel, akik 78 főt helyeztek eddig biztonságba, ez 10 családot jelent 30 gyermekkel.

Rendkívüli kormányinfót tartanak szombaton. Ennek első részében a központi téma az afganisztáni helyzet volt. Ruszin Szendi Romolusz, a Honvédség főparancsnoka elmondása szerint a szövetségesek ereje mindössze a kabuli reptér biztosítására elég. A kormány célja a magyarok kimentése. A kormány szerint az Egyesült Államok háborúja kudarcra volt ítélve meglátása szerint.

A főparancsnok azt is elmondta, a kimenekítésre egy különleges osztag állt fel, akikkel folyamatosan kapcsolatban van. Kabulhoz közel van egy most előretolt műveleti bázis, ide szállítják a kimenekítendő embereket, a kialakult helyzetnek megfelelően dönt arról, hogy mikor fejezik be a kimenekítést. 78 főt hoztak ki, ez 10 családot jelent 30 gyermekkel. Amint hazaért mindenki, akkor tájékoztatnak, ezért arra is kéri a főparancsnok a sajtó munkatársait, ez idő előtt ne is kérdezzenek, ne találgassanak, a magyar katonák biztonsága érdekében.

Forrás: HVG

Gulyás GergelykormányinfóRuszin Szendi Romolusz