Kormányhivatali dolgozók méricskéltek egy könyvesboltnál

Az eset a Líra hálózatához tartozó pásztói Kölcsey könyvesboltnál történt, az ok természetesen a gyermekvédelminek mondott törvény és hogy iskola, valamint templom 200 méteres körzetében nem lehet ifjúsági, felnőtteknek szóló vagy fóliázott LMBTQ-érintettségű könyvet árusítani.

A mérésekkel megállapították, hogy a 40 éve ott működő, Nógrád vármegyei könyvesbolt bejárata kevesebb mint 200 méterre van a katolikus iskola bejárati ajtajától. Hogy ez mivel járhat, azt egyelőre nem tudni, egyelőre a hivatal munkatársai csak akkurátusan méregették a távolságot, egyéb eljárási cselekményt a kiírás alapján nem végeztek.

A könyvesbolt Facebook oldalán emlékeztet arra, hogy korábban már vizsgálták az LMBTQ tartalmakat, és hogy azok a könyvek is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyeknek akár egy mellékszereplője, vagy akár egy röpke kis eseménye is a másságra utal. Tehát ide sorolandó több klasszikus, Oscar díjas alkotás, szépirodalmi mű, krimi, népmesei gyűjtemény, mesekönyv, filmsorozatok alapján készült regények.

Emellett azt kérdezik, hogy mi a vizsgálat célja? Jó nagy büntetés kiszabása? A könyvesboltok ellehetetlenítése, bezárattatása?

A Lírát egyébként nyáron 12 millió forintra büntették, mert nem fóliázta be, és az ifjúsági könyvek között árulta a homoszexualitást is megjelenítő Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványt. Az ügyben a Líra bírósághoz fordult, az eljárás jelenleg ebben a szakaszában tart.

A borítókép illusztráció.

könyvesboltLíra könyvesboltLMBTQ