Kórházi ágyak: „Felesleges olyan kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol”

Az EMMI szerint az ágyak 58 százaléka eleve üres volt.

A jelek szerint nem csak a járványhelyzet volt az oka annak, hogy hazánkban kórházi ágyakat kellett felszabadítani – ahogy megírtuk, Vásárhelyen legalább 150-et. Vagy fogalmazzunk inkább úgy: alig néhányat kellett felszabadítani, a többség ugyanis üres volt. Erre enged következtetni legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy szerdai közleménye. Ebben olyan adatok szerepelnek, mi szerint amikor Kásler Miklós miniszter utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt, tehát mindössze további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat.

A portfolio.hu részletes elemzése szerint arról lehet szó, hogy mindez az első lépés az egészségügyi rendszer struktúrájának és finanszírozásának átalakításnak terén, melyet eddig a téma kényes volta miatt elodázott a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi kormányinfón elhangzott mondatai is erre utalnak:

„Lehet, hogy valahol növelni is kell az ágyszámot, de ott ahol 50 vagy 60 százalékos kihasználtságon működnek az ágyak, akkor lehet, hogy ott jobb lenne, ha az ellátás jobb minőségű ágyakon működne, jobb és újabb gépek lennének és felesleges egy olyan kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol.

EMMIGulyás GergelyKásler Miklóskórház