Kórházakban, cégeknél, autóspihenőkben szolgálnak a katonák

Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, biztosítják a rendet – a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának lapunkhoz küldött közleményéből kiderül: ilyen feladatokat látnak el a katonák veszélyhelyzet idején.

Arról, hogy számos területen jelen vannak, beszámoltunk: utcai járőrözés során, létfontosságú magyar vállalatoknál, egészségügyi intézményekben, sőt, az élükön, 51 hazai kórházban vannak jelen. A Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport egyenruhásai első körben 71, majd további 13 vállalathoz érkeztek meg. A kiválasztott cégek mind a stratégiai fontosságú ágazatokban, az egészségügy, élelmiszeripar, közlekedés, vízügy, oxigénellátás és az infokommunikáció területén működnek. A Magyar Honvédség minden, ebben a helyzetben alkalmazható képességét alkalmazzák a járvány megfékezése érdekében.

A katonai rendészeknek alapfeladataikon felül most további két kiemelt feladatuk van. Az egyik az úgynevezett humanitárius közlekedési folyosó közbiztonságának fenntartása. A korridor lényege, hogy a rendészeti szolgálat az átmenő forgalmat azon keresztül biztosítsa. A rendőrség kilenc benzinkutat és az ahhoz tartozó pihenőt jelölt ki (ezek az az M1, M5 és M7 autópályák kijelölt pihenőhelyein vannak – a szerk.), ahol az ország területén átengedett külföldi állampolgárok megállhatnak pihenni. A magyar katonáknak továbbra is jelentős szerepe van az országhatáraink védelmében és a határátkelőhelyek biztosításában.

(Fotó: Honvédelmi Minisztérium sajtóosztály)


Honvédelmi MinisztériumkatonákKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős AkciócsoportMagyar Honvédség