Koreai kiállítására készül Szabó Klára Petra

Szoros munkarend szerint telnek Szabó Klára Petra mindennapjai. Egyrészt a vásárhelyi képzőművész legutóbbi rezidencia programja hozadékaként májusban esedékes, dél-koreai önálló kiállítására készül. Másrészt kedvenc műfajában doktori kutatását végzi, közben pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen is tanít. Az elfoglalt alkotóval műtermében találkoztunk.

Számszerint 15 külföldi rezidencia programján van túl Szabó Klára Petra. A legutóbbira, ami tavaly szeptember és december között zajlott, a covid miatt éveket kellett várnia, de megérte. Dél-Koreában ugyanis annyira felkeltették a munkája az ottani galériások érdeklődését, hogy önálló bemutatkozási lehetőséget kapott. Januárban már volt egy kiállítása Szöulban, amelyet májusban egy másik követ, erre készülj jelenleg is gőzerővel a vásárhelyi képzőművész.

,,Mindig otthon érzem magam, soha nincsen honvágyam, nekem az az érzésem, hogy a koreaiak azok mentalitásra nagyon hasonlóak, mint a magyarok. Nekem nagyon jó mindig visszatérni, tetszik, ahogy a művészekkel bánnak, ahogy a kultúrához hozzá állnak. Szóval sokkal nyitottabbak, sokkal jobban megbecsültebbnek érzem a munkámat és azért ez jó visszajelzés és jó azt érezni, hogy igen, érdekli őket és visszahívnak és hogy van eredménye gyakorlatilag annak amit csinálok”

– mesélte a Vásárhelyi Televíziónak a képzőművész.

Szabó Klára Petra koreai szakmai kapcsolatai doktori kutatásában is jó szolgálatot tesznek. A vásárhelyi alkotó disszertációjában a képzőművészeti céllal készült animációkkal és azok archiválási problematikájával foglalkozik.

Elmondása szerint ez a mozgóképes műfaj azért áll hozzá közel, mert segítségével jobban ki tudja fejezni érzéseit. A Magyar Képzőművészeti Egyetem doktoranduszaként tapasztalatait másoknak is igyekszik átadni.

,,Mivel előadásokat tartottam többször, meg így a rezidencia programokon is kellett workshopokat tartanom, meg korábban magániskolákban, magán intézményekben azért tanítottam, de így hogy ilyen rendszeresen és tényleg ilyen szigorú intézményi keretek közt, ez az első alkalom hogy tanítsak. Nem igazán kacérkodtam a gondolattal, de nagyon élvezem, nagyon nagy kihívásnak tartom de nagyon izgalmas is egyben”

– tette hozzá.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem művészeti anatómia rajz és geometria tanszékén Albert Ádámmal közösen tart kurzust Szabó Klára Petra, akinek vásárhelyi műtermében saját alkotásai mellé oktatást segítő céllal kerültek ezek a koponya felvételek.

anatómiaDél-KoreaképzőművészetKiállításSzabó Klára Petra