Könnyű volt a magyar érettségi a vásárhelyi diákok szerint

Magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdték ma az érettségi vizsgákat a végzős diákok.

– Érvelésként az élsportról kellett írni. A tavalyi évekhez képest elég jó szövegértési feladat volt, a Corvinákról, kódexekről volt szó, illetve, hogy hogyan lett a papirusztekercs helyett a pergamen. Meg voltam elégedve, de az is sokat számított, hogy nagyon jól felkészített minket a magyartanár – így foglalta össze a tapasztalatait a vásárhelyi Bethlen gimnázium végzőse, Jovány Gyula. – Tényleg könnyű témák voltak – támasztotta alá iskolatársa véleményét Varga-Tót Alexandra.

Hazánkban a középiskolás diákok ma kezdték el az érettségi vizsgákat, az első a magyar nyelv és irodalom tantárgy volt. A megmérettetésről, főként pedig a koronavírus-járvány miatt fennálló szokatlan körülményekről többször írtunk. A közelmúltban döntötték el, hogy maszkban, betartva a biztonságos távolságot egymástól, de megtartják a vizsgákat.

A Corvin vizsgára érkező diákjait az iskola nevének betűiből alkotva biztató felirat fogadja a főbejáratnál: Csak bátran, okosan, reménykedve vizsgázzatok, izgulni nem kell! Bár a vendéglátó szakos Szűcs Attila és Kocsis Kitti szerint sokkal nehezebb helyzetben voltak így, hogy a járványveszély miatt teljes egészében otthon kellett készülni, az első nappal nem volt gond. – Nehezebbre számítottam, simán megvolt a 400 szó, sőt, még több is. Annak örültünk, amikor megtudtuk, hogy semmiből nem kell szóbelizni, de ennek ellenére nagyon hiányzott a felkészülés során a tanárokkal való személyes találkozás. A legjobban a történelemtől tartok, sok jóra nem számítok, de igyekszem a legjobbat kihozni magamból. Nekünk lesz még egy szakmai tárgyól is vizsga – mondta Attila.

A Corvin diákjai is könnyűnek találták a feladatokat.

A mai középszintű vizsgán a diákok a szövegértési résznél a könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak feladatot, szövegalkotásnál a sportról és szóló érvelést vagy egészségügyi témájú hivatalos levelet kellett írni. A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János- és egy Tóth Árpád-vershez kapcsolódott. Az érettségizők holnap matematika, szerdán történelem, csütörtökön angol nyelv, pénteken német nyelv tárgyakból vizsgáznak.

BethlenCorvinérettségi