Kompetenciamérés: forrnak az indulatok Gulyás Gergely szavai miatt

Mert bár a megszólalók többsége azzal egyetért, hogy gond van a roma gyerekek integrációjával, azonban ez makro szinten nem a gyerekeket és a romákat, hanem a kormányt minősíti, másrészt pedig nem lehet csak a cigányság nyakába varrni egy egész ország szövegértésének és oktatási a nehézségeit.

Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre mondta azt a legutóbbi Kormányinfón, hogy például a szövegértési nehézségek ott, ahol a cigány gyermekek nagyobb létszámban vannak, ott ezek a problémák jelentősebbek.

Varga Ferenc, a DK országgyűlési képviselője szerint Gulyás a roma gyermekek nyakába varrná a magyar oktatás siralmas teljesítményét, egyben beismeri a Fidesz integrációs programjának a kudarcát. Az erre szánt EU-s pénzekről mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy elértek a célcsoporthoz, ugyanis ellopták a forrásokat, írja.

Nyílt levelet adott ki a Roma Sajtóközpont, amelyben azt írják, ők is elismerik, hogy baj van a roma gyerekek oktatási integrációjával, ám azt írják, a roma diákok nagyrészt olyan kistelepüléseken élnek, ahol eleve nem tudnak hozzáférni a minőségi oktatáshoz. Ezen települések iskoláinak zömében évtizedek óta szaktanárhiánnyal küszködnek, amelyek infrastrukturálisan és eszközellátottságban is messze elmaradnak az elvárt szinttől. Azt a kérdést teszik fel közvetve a kormányzatnak: vajon ez kinek a felelőssége? A roma gyerekek súlyos hátrányt szenvedtek a Covid időszakban, mert nem áll(t) rendelkezésükre a megfelelő informatikai háttér, erről sem a gyerekek tehetnek.

A Pedagógusok Szakszervezete is nyilatkozatott juttatott el a HVG szerkesztőségébe. Ebben azt írják, hogy bár a magyar kormány szerint Brüsszel tartozik a tanároknak, szerintük viszont ők tartoznak a magyar gyerekeknek, származásuktól függetlenül. Évek óta több pénzt kellett volna oktatásra, integrációra költeni véleményük szerint.

Szinte mindenki említi a megfelelő szakemberek hiányát, amely pedig elsődleges megoldása lehetne a problémának.

Gulyás GergelyoktatásPedagógusok Szakszervezeteroma integrációRoma SajtóközpontVarga Ferenc