Kommentszekcióban vitázott a vitáról Vona Gábor és Magyar Péter

A Második Reformkor elnöke szerint a nyilvános vita a polgári demokratikus működés egyik alapja, amivel példát lehetne mutatni a magyar pártoknak és közszereplőknek. A Tisza Párt alelnöke – bár még a mozgalomalapítás és pártszervezés előtt megígérte – túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy leálljon vitára.

Vona Gábor, a Második Reformkor Párt elnöke nyílt levélben hívta ismételten vitára Magyar Pétert, mivel még márciusban, Magyar politikai felemelkedése előtt megbeszéltek egy közös vitát, ami azóta sem történt meg.

„Utána viszont kimenekültél az ígéretedből, mondván nincs időd, mert te az országot járod. Jól teszed. Mindenkinek ezt kellene csinálnia, aki politizál. Én is járom az országot, most is, és már nem először, lényegében húsz éve szinte folyamatosan. Ez nem érdem vagy hivatkozási alap szerintem egy politikusnak, hanem a kötelessége” – állapította meg Vona Gábor, aki úgy véli, Magyar Péter a hirtelen jött népszerűség miatt – a magyar politikai szokáshoz híven – már nem akar leállni egy kisebb párt vezetőjével vitázni.

A 2RK elnöke felhívta Magyar figyelmét arra, hogyha a korábbi ígéretét nem tartja be és elutasítja a vitát, akkor ne várja el, hogy Deutsch Tamás és Orbán Viktor leálljon vitára egy Fidesznél kisebb párt politikusával.

Te is, én is le akarjuk váltani őket, de én azt gondolom, nem csak Orbán Viktort, hanem azt a mentalitást is magunk mögött kell hagyni, amire ez az egész rendszer épül

– jelentette ki Vona Gábor, emlékeztetve a Tisza Párt listavezetőjét a politika hullámvasút-természetére.

A vita részleteivel kapcsolatban Vona semmilyen feltételt nem szabott. Arra kéri Magyar Pétert, hogy a nyilvános beszélgetéssel mutassanak példát arról, hogy lehet a modern, polgári, Európához méltó módon is politizálni kampányidőszakban is. „Nem egymást kell legyőzni, hanem az ország problémáit!” – szögezte le a Második Reformkor elnöke.

Magyar Péter a felhívásra a bejegyzés kommentmezejében válaszolt és arra hivatkozott, hogy április óta folyamatosan járja az országot, naponta több településen is tart fórumot. „Ha te is ezt tennéd, akkor nem szerepelnél minden 2. nap az ATV-ben »politikai elemzőként« (én már másfél hónapja nem jártam ott)” – jegyezte meg a Tisza Párt alelnöke.

Az elutasító válaszra reagálva Vona felajánlotta, hogy vitázzanak május 30-án este a Várkert Bazár előtt, ahová Magyar Péter 19 órára tüntetést szervez.

Odabenn majd megy a közszolgálati vita, kint meg a miénk. Aztán mindenki eldönti, melyik érdekli jobban

– vázolta Vona Gábor, aki Magyar kérdésére válaszolva közölte, hogy a köztévés vitán Pekárné Farkas Emese, a 2RK EP-jelöltje (aki a lista második helyén áll) fogja képviselni a pártot, így a tüntetésen egy spontán élő vitára is lesz lehetőség a két pártvezető között. „Szerintem izgalmas és előremutató lenne. Gondold át, a számomat tudod. Jó utat, sikeres kampányt!” – zárta az üzenetváltást.

kampányMagyar PéterMásodik ReformkorTisza PártvitaVona Gábor