Klímastratégiát határozott meg Vásárhely: több zöldfelület, takarékos vízfelhasználás

A dokumentum megalkotása előtt civil szervezeteket, helyi lakosokat is megkérdeztek.

Hódmezővásárhely közgyűlése a közelmúltban fogadta el a „Hódmezővásárhelyi klímastratégia” dokumentumot. Ezt szakértők alkották, a helyi civil szervezetek és a lakosok véleményét is figyelembe vették. A véglegesített városi klímastratégiát egy workshopon ma mutatták be a városházán.

Márciusban egy projektindító rendezvényen civil szervezetek, helyi intézmények képviselői vitatták meg a klímaváltozás helyi kihívásait és fogalmaztak meg cselekvési irányokat, melynek alapján megindult a szakmai munka. A dokumentum megalkotásáért felelős munkacsoport vezetője, Dr. Patkós Csaba elmondta, hogy már azon az eseményen is kaptak olyan meglátásokat és javaslatokat a résztvevőktől, amelyeket beépíthettek a készülő stratégiába.

A klímastratégiai dokumentum úgynevezett társadalmi egyeztetési változatát alig egy hónappal később tették elérhetővé az önkormányzat honlapján. Május közepéig a beérkező javaslatokat megvitatták, majd véglegesítették a Hódmezővásárhely számára évtizedekre irányt mutató dokumentumot.

Az elkészült stratégia kiemelten foglalkozik a város zöld felületeinek növelésével, a lakóépületek energiahatékonyabbá tételével, a mezőgazdasági területek megfelelő vízgazdálkodásával, ugyancsak nagy hangsúlyt kap a közösségi közlekedés fejlesztése is a dokumentumban. A projektet megvalósító szakértői csoport nevében Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor, a Dipol Csoport ügyvezetője kifejtette, hogy a helyi klímastratégia megalkotása a pályázati projekt fontos állomása volt, amelyet klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programsorozat kísér. Várhatóan ősszel rendeznek majd a lakosságot megszólító eseményeket.

Az elfogadott klímastratégia ezen az oldalon olvasható.

klímastratégiaworkshop