Kivilágított bicikliút Öreg-Kishomokon

Régi vágya teljesült az öreg-kishomoki lakosoknak azzal, hogy a 47-es úttal párhuzamosan futó kerékpárút közvilágítást kapott. A kishomokiak számára az is jó hír, hogy a szervízútnál is kiépül a közvilágítás, és néhány hónap múlva itt is biztonságosan lehet majd kerékpározni naplemente után.

Korábban egy közel 700 méteres szakaszon már kiépült a közvilágítás, ám vandálok megrongálták a kandelábereket. Ezért az új, napelemmel működő világítótesteket és akkumulátorokat most 5 méter magasra szerelték, így remélhetőleg senki nem tesz kárt ezekben. Ezúttal 14 új kandelábert telepítettek, így újabb 1,2 kilométer kerékpárút kapott világítást.

Ezek vandálbiztosak, nagyon hatékonyak, csökkentett fogyasztásúak, akkor is működnek, ha 300 órán keresztül nem kapnak napfényt, tehát viszonylag hosszú élettartamúak a megvilágítás szempontjából, nyilatkozta Márki-Zay Péter.

Közel 100 méterenként helyeztek el egy világítótestet, így jól belátható a mintegy 2 kilométeres szakasz, amely tovább bővül a közeljövőben.

Az aluljárótól ennek a beruházásnak a kiegészítéseként a 47-es út menti szervízút közvilágítása is fájóan hiányzott eddig, ott az MVM ígérete szerint legkésőbb januárig meg fog valósulni, de én azt kértem, ha lehet, akkor augusztusig, mondta a polgármester.

A napelemes közvilágítás amellett, hogy környezetbarát, komoly megtakarítást jelent, ráadásul nem kötődik hálózathoz, így viszonylag egyszerűen bővíthető.

bicikliútÖreg-Kishomok