Kivégezte a kormány a kispostákat

Finoman szólva sem voltak boldogok a vásárhelyiek, amikor azzal szembesültek, hogy a Magyar Posta végleg bezárta két vásárhelyi fiókját. Volt olyan is, aki szerkesztőségünktől tudta meg, hogy hiába várják a Jókai utcai és a Klauzál utcai kisposták nyitását. Címlapképünkön: tavaly novemberben százak tiltakoztak a Jókai utcai postafiók bezárása miatt.

Tavaly november 12-én volt utoljára nyitva a susáni és a csúcsi városrészeket ellátó két kisposta. Akkor még azzal az indoklással zárta be ezeket a Magyar Posta, hogy csökkentse az energiafelhasználást a téli időszakban. Országosan 210 településen 366 postahivatal működését szüneteltette az állami cég, ám néhány önkormányzatnak sikerült kompromisszumra jutnia a területén található hivatalok némelyikével kapcsolatban. Így menekült meg a szikáncsi kisposta, melynek fenntartási költsége a három ideiglenesen bezárásra ítélt hivatal közül a legkisebb. A rezsi és a bérek felét átvállalva a hódmezővásárhelyi önkormányzat ezzel másfél évre megmentette a külterületen működő postát, ám a városban lévő Jókai utcai és Klauzál utcai hivatalok továbbra is zárva maradtak.

Márki-Zay Péter polgármester már január elején úgy látta, hogy az összes kisposta sorsa megpecsételődött attól függetlenül, hogy januárban újra indult, vagy sem. A Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában azt mondta: „Másfél évre kötöttek felmondhatatlan szerződést, ami arra utal, hogy nem a rezsiköltségek miatt zárták be, másrészt másfél év múlva az összeset be akarják zárni.”

A polgármesternek sajnos igaza lett, hiszen február 13-án közleményt adott ki a Magyar Posta, mely szerint nem nyitják ki újra az októberben és novemberben takarékossági okokból bezárt postákat. Indoklásuk szerint „a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek”. Ezzel eldőlt, hogy a Jókai utcai és a Klauzál utcai posthivatalok nem nyitnak újra, így Vásárhelyen marad két hely, ahol az ügyeiket elintézhetjük, a Kossuth téri nagypostán és a Tescoban működő fiókban.

A Kossuth téren működő nagypostánál megkérdeztünk néhány helyi lakost: mit szól a Magyar Posta döntéséhez? Egy középkorú hölgy azt mondta: „Elég baj az, nagy probléma, sorba kell állni a Tesconál.” Egy középiskolás fiatal tőlünk tudta meg, hogy a döntés végleges, így az idősebb generáció számára elég nehézzé válik az ügyintézés. „Az időseknek elég sokat kell majd sétálni, nekik biztos rossz, mert ott lakik, meg hozzászokott a régi helyhez” – mondta a fiú.

Egy nyugdíjas férfi a következőféleképpen nyilatkozott: „Kicsit letört a hír, sorban állás, meg az időseknek hosszú az út. Az 50-es 60-as években rengeteg posta volt majdnem minden kerületben, szerintem így ez egy kicsit húzós.” Egy középkorú hölgy pedig nem tudta végig várni a sort a nagypostán, ugyanis otthon feltette a levest, és félt, hogy nem ér időben haza. Ezért azt mondta, hogy majd délután visszajön befizetni a csekket. Ő egyébként korábban a Jókai utcai hivatalban intézte az ügyeit korábban, mert a környéken lakott. Volt olyan férfi is, aki nem akart nyilatkozni, csak annyit mondott a kérdésünkre, hogy mit szól a postabezárásokhoz: Kérdezzék meg az Orbán Viktort!  

bezárásHódmezővásárhelyMagyar PostaMárki-Zay Péter