Kiürítette a vásárhelyi utcákat a hőség

Csak az volt kinn a szabadban, akinek halaszthatatlan dolga akadt, vagy akinek muszáj volt. A képen az Andrássy úti kirakatsor kora délután. Csak mutatóban volt kinn valaki.

Hétfőn is folytatódott a hétvégi hőség, hiába esett pár fokot a hőmérséklet, a nagy meleg alaposan megviseli a vásárhelyieket. Késő délelőtt és kora délután már csak az ment az utcára, akinek halaszthatatlan dolga akadt vagy akinek nagyon muszáj volt.

A patikába indutam, mert estére elfogy a gyógyszerem, de nem jutottam be, mert zárva volt, valami egészségügyi nap miatt (ma van a Semmelweis-nap, melyen a Tescoban lévő gyógyszertár kivételével az összes többi zárva tart). Azt hittem nem jól látok és oda-meg vissza megittam a fél literes vizespalack egész tartalmát és meg kellett mosnom az arcom az oroszlános kútnál – mondta közeli az egyik árnyékos padon pihenő Mucsi Ferenc.

Padszomszédja vizes zsebkendővel hűtötte a tarkóját. Nem véletlen, hiszen Újvárosról kerékpározott be banki ügyeit intézni Nagy Istvánné. – Amikor reggel elindultam, még nem sütött ennyire a nap és kellemesen fújt a szél. Most már tűz a nap, igaz a szél megmaradt, de már nem hűvös, hanem meleg. Nem csodálom, hogy senki sincs az utcán, még mintha kevesebb autó is járna – intett az út felé, ahol az arra közlekedő tram-trainből is csak egy-két utas nézett kifelé az ablakon.

Megszámoltuk, fél óra alatt a Sanyi pékségtől a Kiwi Sun szoláriumig tartó szakaszon összesen húszan haladtak el, a szemközti, a használt ruha üzlettől és az OTP közti napos oldalon meg csak heten. Egyikükkel beszéltünk is.

– Nagyon szeretem a napsütést és a meleget, nem zavar a hőség, amúgy is fázós vagyok és nálunk még melegebb szokott lenni – mondta a Vajdaságból érkezett Kustyák Borbála, aki azért kalapot tett a fejére, s mint mondta 50-es naptejjel kente be a kezét és az orrát.

A boltokban sem volt nagy a forgalom, a belváros légkondicionált (élelmiszer) üzleteibe – tapasztalatunk szerint – azért folyamatosan érkeztek a vásárlók, ahol nincs klíma, oda csak a legbátrabban ugrottak be és oda is csak a lehető legrövidebb időre.

A hőség egyébként, úgy tűnik velünk marad. Az időkép előrejelzése szerint szerdán 24 fok lesz csak a legmagasabb hőmérséklet, de aztán gyorsan visszakapaszkodik a meleg, ami egyébként Észak-Afrikából érkezett, s rajtunk kívül Dél-Olaszországot és a Balkán félsziget országait árasztotta el.

Az időkép előrejelzése. Nyárias marad az idő és a hőség is több hullámban érkezik
Hódmezővásárhelyhőségvásárhelyi hírek