Kistelepülési önkormányzati rendezvényeket támogat az állam

A rendezvények létrehozásában, lebonyolításában az önkormányzatok mellett az állami Nemzeti Művelődési Intézetnek is fontos szerepe lesz. 2019-es adat szerint 2874 település érintett a mostani kormányhatározat alapján.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Magyar Falu Program részeként a 2021. január 1-jén 5000 fő vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező települések önkormányzati rendezvényeit támogatnák a központi költségvetésből. A támogatási rendszer a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Művelődési Intézet lebonyolításában valósul majd meg.

A támogatás mértéke összesen 2 milliárd 881 millió 335 ezer forint. Ennek a határozatnak a része az is, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet 86 millió 10 ezer forint támogatásban részesül, a programban való részvétele okán.

Az a mostani kormányhatározatnak nem része, hogy a támogatási összegből mely települések rendezvényeit támogatják, de várhatóan az ország legkülönbözőbb térségeire kell gondolni.

Magyarország 3155 településéből a tavalyi évben 2874 település népessége nem érte el az 5000 főt, írta 2019-ben a Helló Vidék.

kistelepülésNemzeti Művelődési IntézetÖnkormányzatrendezvény