Kilencgyerekes családnak is vittek ebédet a mai vásárhelyi ételosztásról

Káposztás Katalinnak és gyerekeinek ma is Horgos Nóra önkéntes szállította ki az ételt a katraszéli tanyájukhoz. A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület mai, a Tabáni Olvasókörben rendezett ételosztására 500 adag bácskai rizses hús készült, ebből helyben közel negyvenen étkeztek, a többit a rászorulóknak önkéntesek vitték házhoz.

A Tabáni Olvasókör előtt hagyományosan egy órával az ételosztás megkezdése előtt ruhát, cipőt és játékszereket is osztottak az önkéntesek. A tíz zsáknyi adományruhát most is majdnem teljesen elkapkodták.

– A nyári ruhákon kívül hoztunk ágyneműket, paplanokat, de bögréket, nagyon sok gyerekjátékot, cipőket, melyeket vásárhelyiek adományoztak erre a célra a Tiszta Vásárhelyért Egyesületnek. Ezeket mit átválogatjuk, hogy ne legyen köztük szakadt, koszos – árulta el Weiss Ildikó, önkéntes, aki hozzátette, hogy helyszűke miatt nagyon nehezen fogadják az adományokat, s jelenleg is keresik azt a helyet, melyben azokat tárolhatnák.

A válogatott és tiszta nyári ruhákra ma is nagy volt a kereslet

Míg az emberek a ruhák közt válogattak, addig autókba pakolták az önkéntesek azok ételét, akiknek azt helybe, azaz a lakásukhoz szállítják városszerte és a külterületi tanyaközpontokba, tanyákba. Ez nem kis munkát és esetenként távolságot jelent számukra. Szabó Ferenc elmondta, hogy ez alkalommal hét címre, huszonhárom személynek viszi ki az ételt. Köztük van ahol hét személynek is. – Az önkéntességben úgy érzem, mindenkit más hajt. Engem az, hogy annak idején akkor hívtak erre a munkára, amikor nagyon a béka feneke alatt voltam. Ez rázott helyre. Úgy érzem, hogy egy embernek, akinek nagyjából jók a körülményei, belülről fakadó kötelessége kell, hogy legyen, hogy másokon segítsen. Ez egy nagyszerű alkalom. Ha bárkinek étel adok, abban nem lehet rossz. Ahova én viszem, ott mindenki rászorul, igaz van akinek jók a körülményei, de nincs jövedelme, van aki hét, sőt annál több állami gondozott gyereket tart el, és van olyan család, ahol a lelki támogatás is fontos.

Az étel mennyisége ma is nagy volt. – A szokásos öt üsttel főztünk bácskai rizses húst – árulta el Czeller Éva, az ebéd szakácsa. – Az ötszáz adaghoz 3 üstben 30 kiló lapockát, 2 üstben pedig adományként kapott birkahúst főztünk, ehhez jött 50 kiló rizs, de van az ételben paprika, paradicsom, fűszerek, minden ami kell bele – árulta el.

Az önkéntesek közül a legidősebbnek a 73 évében járó Bacsa Péter Pálné számít. Erzsike néni már régóta segíti önkéntes munkájával a vásárhelyieket. – Azért érzem úgy, hogy segítenem kell másokon, mert vannak, akik rajtam segítenek szívesen, nem mennek el mellettem, s ezt így szeretném másokon segítve viszonozni – mondta.

Erzsike néni (középen) úgy érzi viszonoznia kell, hogy mások őrajta segítenek
Erzsike néni (középen) úgy érzi viszonoznia kell, hogy mások őrajta segítenek

Horgos Nóra önkéntesként ma egy kilencgyerekes a katraszéli tanyavilágban élő családnak is vitt ki – nem első alkalommal- ételt, de nem csak azt. “Minden két hétben szállítok ki nekik ételt. Most az iskolakezdés előtt tanszeradomány is viszek ki nekik” – mondta. Hozzátette: amikor önkénteskedni kezdett, akkor már bent voltak az ételszállítás rendszerében. – Amióta megválasztottak a külterület képviselőjének, mindig én megyek hozzájuk. Első alkalommal, amikor mentem, a kisfiúk azonnal kiszaladtak elém – tette hozzá.

Ezúttal az édesanyával és az egyik lányával a tanya közelében találkoztak, azok éppen hazafelé tartottak. Az ebédnek és a tanszereknek is nagyon örültek.

– Nagyon nagy segítséget jelent mind az étel, mind az, hogy most tanszereket is kaptak az iskolás gyermekeim – árulta el Káposztás Katalin, aki egyedül neveli a kilenc gyermeket, a hét fiút és a két lányt. – Az ebédet – legalább egy éve – minden két hétben megkapjuk, a gyerekek (akik 18, 17, 15, 13, 12, 10, 8, 7 és 6 évesek) nagyon örülnek neki, de legfőképpen az ezekkel járó édességeknek. Az iskolakezdésre egyébként hónapok óta készülünk apránként vásárolva meg a szükséges dolgokat. Azt, hogy ebédet lehet kérni úgy tudtam meg, hogy elmentem a tisztasági csomag osztásra, s ott mondta nekem Felícia, a polgármester úr felesége.

Horgos Nóra ma nem csak az ebédet vitte ki Káposztás Katalinnak és a gyerekeinek a katraszéli tanyába
Horgos Nóra ma nem csak az ebédet vitte ki Káposztás Katalinnak és a gyerekeinek a katraszéli tanyába

Közben a Tabáni Olvasókör Szerencse utcai épületében megkezdődött az ételosztás, közel negyvenen fogyasztották el helyben a jókora adag bácskai rizses húst, mely mellé ízesített péksüteményt is osztottak. Aki akart, az haza is vihetett az ételből, egészen addig, míg a kondér koppanásig ki nem ürült.

Hazavitelre is jutott
Hazavitelre is jutott

– Sajnos van nagyon sok olyan ember, akinek ez komoly segítség, akinek kéthetente egy tál meleg étel is számít, és hál istennek vannak önkéntesek és adakozók. Ezen a héten is kaptunk annyi adományt, hogy tudtuk fedezni az ételosztás költségét, azaz nem saját zsebből kellett állnunk, igaz korábban néha ki kellett azt pótolni. Azt látom, hogy hála Istennek a kereslet és a kínálat találkozik: vannak, akik segítségre szorulnak és vannak nagyszerű, kedves, keresztény lelkületű vásárhelyi adakozók, akik az ételosztást támogatják és önkéntesek, akik dolgoznak, megfőzik, kihordják az ételt, pakolnak, mosogatnak, azaz nagyon sok jó ember él Vásárhelyen – összegezte Márki-Zay Péter, aki hozzátette, hogy az önkéntesek maguk választják meg, mennyit akarnak dolgozni hetente, van aki egy órát, van aki egy napot. Az ételosztáson résztvevőknek megvan a 2-3 órája egy-egy alkalommal.

Mindenkinek ízlett az ebéd
Mindenkinek ízlett az ebéd
ételosztásHódmezővásárhelymindenki magyarországa mozgalmTiszta Vásárhelyért egyesületVásárhelyvásárhelyi hírek