Kilenc koncepció Vásárhelyről – Márki-Zay Péter 115 ígérete

Június 9-én vasárnap a hódmezővásárhelyiek újabb öt évre választanak vezetőt a város élére. A jelenlegi városvezetés a 2019 óta átláthatóan dokumentálja a ciklus elején megígért és a ciklus alatt megvalósított terveket, amelyeknek eddig 90%-os a sikerességi mérlege.

Weboldalának Ígéretfigyelője szerint Márki-Zay Péter a 2019-es hódmezővásárhelyi győzelme óta tett, szám szerint 58 városfejlesztési tervéből mostanra 52 teljesült, ez nagyjából 90%-os sikert jelent, mindezt pedig bármilyen kormányzati támogatás nélkül.

Márki-Zay Péter saját weboldalán gyűjtötte egybe – a 2019-es ígéretekhez hasonlóan – az újraválasztása esetén megvalósítandó városfejlesztési programtervét, pontokba szedve.

Az újabb ötéves ciklusra tervezett ígéretgyűjteménybe összesen 115 tételt gyűjtöttek össze, kilenc fejlesztési területre felosztva.

A Tisztességes város tematika tartalmazza többek között a korábbi városvezetőktől megörökölt adósságok folyamatos törlesztését, a város munkavállalóinak anyagi megbecsülését (cafetéria, egyhavi mozgóbér), a közbeszerzések és pályázatok átláthatóságát, a város vagyonának megvédését és a rágalmazott csoportok, személyek melletti kiállást.

A Gondoskodó város koncepció az önkormányzat szociális programterve a következő öt évre. Célja támogatni és széleskörű lehetőségeket biztosítani a vásárhelyi családosok, nyugdíjasok és a fiatalok számára a lakhatás, a közösségi közlekedés és a tanulmányok területén. Például a Kályi Jag iskola keretében a város programot tervez indítani a 8 általános iskolai végzettség megszerzéséért és a felzárkóztatásért, de az ígéretkör tartalmazza az ingyenes buszjáratok fenntartását, a piac járdáinak javítását vagy a 100 ezer forint alatti nyugdíjat kapó idősek kiemelt év végi támogatását.

A Biztonságos város a vásárhelyi köztéri kamerarendszer bővítését, a közvilágítás további felújítását, a biztonságos közlekedés feltételeinek biztosítását és két újabb okoszebra telepítését foglalja magában.

A Zöld város program a fenntartható energiahordozók (például napelem, geotermikus energia) bevezetésének elősegítését és a városi zöldterületek növelését tűzte ki célul. Ennek jegyében – többek között – elektromos buszok beszerzését, az önkormányzat által elhasznált papírmennyiség jelentős csökkentését, a külterületi szemétszállítás lehetőségeinek bővítését és éves önkéntes szemétszedő akciók meghirdetését ígéri a tervezet.

Modern, szolgáltató város címszó alatt olyan tételeket gyűjtöttek össze, mint a Munipolis applikáció bevezetése, egy városi ingatlanügynökség megszervezése és további kedvezmények biztosítása a városkártya tulajdonosok számára.

A Fejlődő város programterv alapvetően a városi úthálózat fejlesztését részletezi, a tételek között szerepel például egy kerékpárút létesítése a Teleki utcán vagy a Rárósi út – már megkezdett – felújítása. Ezen kívül a városi környezet gondozásával és tanfolyamok, szolgáltatások biztosításával kívánják elősegíteni a vásárhelyiek gyerekvállalási kedvét, illetve a város arculatának csinosítását.

Az Egészséges, sportos város ígéretkör keretében egészségcentrumot tervez létrehozni a városvezetés a Zrínyi utcán, évente 40 millió forinttal támogatnák a helyi civil és sportegyesületek működését, új skate parkot építenének, illetve szánkozódomb és jégpálya üzemeltetését ígérik a téli időszakra, de a feltüntetett tételek között szerepel az is, hogy a szűrővizsgálatok és diagnosztikai vizsgálatok esetében a város támogatást nyújtana a rászorulóknak a mindenkinek kijáró egészségmegőrzés érdekében.

A Közösségek városa jelszó olyan projekteket foglal egybe, mint az olvasókörök felújítása (külterületeken is), helyi sportolók és civilek támogatása pályázatokon keresztül, kutyafuttató építése a Szabadság téren vagy további felzárkóztatási és kibontakozási lehetőségek biztosítása a vásárhelyi cigányság számára.

A Kultúra városa programcsomagot olyan elemek alkotják, mint az idén tavasszal elindított, heti rendszerességű Kultúr-Tér előadássorozat, „Együtt megélt várostörténelem” program indítása, az idén alapított helyi kamaraszínház további üzemeltetése vagy a BFMK székeinek felújítása. A kultúrcsomag része az is, hogy évente két fesztivált is rendezne a város, amelyre a vásárhelyi közönség által kért előadókat hívják meg.

Fejlődő városHódmezővásárhelyígéretKultúra városaMárki-Zay PéterprogramtervválasztásokZöld város