Kilenc beteg hunyt el, tömeges tesztelésbe kezdenek

2727 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 krónikus beteg. Ezzel 300 főre emelkedett az elhunytak száma. Vérplazmát várnak a gyógyultaktól, és tömeges tesztelésbe kezdenek.

536-an már gyógyultan távoztak a kórházból. 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen.

Csongrád megyében ismét nőtt a koronavírusos betegek száma, jelenleg 96 igazoltan fertőzöttet tartanak nyilván. Békésben 14, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 22, Bács-Kiskunban 23 beteg van.

Vérplazma adására kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek. Kedden bejelentették, hogy mostantól a koronavirusplazma.hu címen is várják donorjelöltek jelentkezését. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese ismertette: egy donortól levett plazmából három vérkészítményt állítanak elő, ez a jelenlegi protokoll alapján egy beteg terápiás dózisát jelenti.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző – jelentette be az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt „meghívásos alapon”, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien „magánháztartásban” élők. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik; ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)teszt