Kijárási tilalom alatt is lehet éjszaka horgászni

Péntek éjjel megjelent az a rendelet, amely végre lehetővé teszi az éjszakai horgászatot május 1-től Magyarországon. A csillagfényben pecázás lehetősége csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező horgászok számára nyílik meg, viszont horgászengedéllyel és felszereléssel jönni-menni lehet az éjszaka közepén.

Noha a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) már szerda este közzétette honlapján, hogy „tekintettel a kedvezően alakuló járványügyi adatokra, az átoltottság dinamikus növekményére, valamint a horgászok szabadidősporttal, rekreációval kapcsolatos jogos igényeire, az a döntés született, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, 2021. május 1-től újra lehetségessé válik a több, mint 700 ezer regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.”

A legfrisseb Magyar Közlönyből kiderült, hogy az éjszakai horgászat lehetősége kizárólag a védett személyekre vonatkozik, vagyis azokra, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Ők kijárási tilalom időszakában jogosultak a halgazdálkodási vízterület és haltermelési létesítmény területén, valamint azok partján tartózkodni horgászati tevékenység végezése céljából.

A horgász a halgazdálkodási vízterület és haltermelési létesítmény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából a kijárási tilalom időszakában a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét elhagyhatja. Mindez vonatkozik a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött fiatalra is.

A horgász a koronavírus elleni védettség igazolása mellett a jogosultságát az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy és a területi jegy együttes felmutatásával vagy a haltermelési létesítményben történő horgászat esetén az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy felmutatásával köteles igazolnia.

horgászatkijárási korlátozáskorlátozásKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Közlöny