Kihajtottak a Kossuth téri japánakácok

Bár úgy tűnt a laikusok számára, hogy a főtéri japánakácokat legyőzte a klímaváltozás, mégis kihajtottak. Sokkal később, mint a városi irodaház melletti öreg platán és kisebb társai vagy a hársak.

Több, mint száz esztendeje állnak a helyükön a Kossuth téri japánakácok, ahogy a városi irodaház melletti öreg platán, vagy a városháza melletti két, a millennium tiszteletére 1896 májusában ültetett két tölgy is. Ezek és a városközpont tere minden fája már réges-rég levelet hoztak, kivéve a teret meghatározó japánakácok, mely ága és törzse számtalan sebet kapott az ültetésük óta eltelt évszázadban. Most ezek is kihajtottak, de látszik, hogy azért vannak elszáradt ágaik.

Minden évben későn hajtanak ki. Most is májusig vártak.

Egyébként egy csoda, azaz a nagyobb fák mélyre nyúló gyökere okozza, hogy ezek a fák kibírták az utóbbi esztendők közel 40 fokos hőségét, annak ellenére, hogy 2022 óta a szokásosnál is kevesebb csapadék esett, s az aszály bizony városszerte elvitte – egy két kivétellel – a vízigényes, fehér törzsű nyírfákat, az Oldalkosár utcán, a Kertváros egyes részein és Susánban is.

A város legidősebb fái

Pontosan nem lehet tudni, melyik Vásárhely legidősebb fája, hiszen tíz hatalmas fa is versenyben van ezért címért. A városháza főbejárata közelében álló millenniumi tölgy ültetésének időpontja ismert: 1896. május 9-e vagy 10-e.

A Szegfű és a Bercsényi utcában, de a Szent István téren is állnak hasonló korú tölgyek, s a Kossuth tér japánakácai több, mint 100 esztendősek. Közel hasonló korú a Kossuth téri öreg platán, vagy a Fekete Sas oldalában és a Ginkgo előtt álló japánakácok, és a hotel névadójának számító fa is. Némileg fiatalabb az Ady Endre utcán álló platánsor. És szintén egykorúak a Kossuth tériekkel a Petőfi utcai kőrisek.

A Kinizsi utcai gesztenyesort – azok állapota miatt -, körülbelül 80 esztendős korokban kivágatta a korábbi városvezetés. A Domonkos Rendi Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola udvarát több, mint 130 éven át díszítő tölgyek és a szemközti Benczédi-ház udvarán álló 100 éves hársat szintén az augusztusi vihar döntötte ki.

hajtásHódmezővásárhelyjapán akáckklímaváltozásKossuth tértavaszVásárhelyvásárhelyi hírek